Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului, a fost luat în vizor de DNA pentru fapte de corupție

| 06 noi, 2014

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, este suspectat de DNA de săvârşirea unor fapte de corupţie, respectiv abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură cu iniţierea unui proiect de modernizare a serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti, au declarat surse judiciare.

Procurorii DNA efectuează, joi, 18 percheziţii în Bucureşti şi Argeş, cercetările vizând Primăria şi pe edilul din Piteşti, Tudor Pendiuc, şi mai mulţi oameni de afaceri. Potrivit datelor de la dosar, mita în acest caz se ridică la 1 milion de euro.

Din documentele procurorilor reiese că, la data de 22 februarie 2007, Tudor Pendiuc, în calitate de primar al municipiului Piteşti, a întocmit 'Expunerea de motive' pentru iniţierea unui proiect de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune a SC Publitrans 2000 SA cu o altă firmă, în vederea modernizării serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti, scrie Agerpres.

Publitrans 2000 SA este o companie publică care asigură transportul de călători în Piteşti. Concret, în această asociere, Publitrans 2000 SA venea cu mijloace fixe, iar o altă firmă trebuia să aducă, ca aport, mai multe autobuze.

O comisie de evaluare a constatat că oferta asocierii dintre SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA a fost singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu era proprietara autobuzelor.

În scopul participării la procedura de atribuire a contractului cu SC Publitrans 2000 SA, între SC Girexim Universal SA, societate administrată de Gheorghe Văsîi, şi SC CNCD SA, unde Valentin Vişoiu a avut calitatea de asociat, în data de 28 august 2007, a fost încheiat un acord de asociere în scopul participării la procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA.

Obiectul acordului de asociere a fost modernizarea transportului public local de călători în municipiul Piteşti, prin realizarea în comun a următoarelor activităţi: achiziţia de autobuze şi efectuarea transportului public local de călători.

Conform acestui acord, contribuţia financiară a fiecărei părţi la realizarea contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA este de 50%, iar liderul asocierii este SC CNCD SA.

Dar pentru că SC CNCD SA nu avea autobuze, această societate a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC BMC Truck&Bus SA.

Potrivit obiectului contractului, SC BMC Truck&Bus SA se obliga să vândă către SC CNCD SA un număr de 80 autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF.

Prin urmare, CNCD SA nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini.

Potrivit procurorilor, a fost înregistrat contractul de asociere în participaţiune încheiat între SC Publitrans 2000 SA şi asocierea CNCD SA - Girexim Universal SA, unde Gheorghe Văsîi deţine calitatea de administrator şi asociat.

Conform contractului, Publitrans 2000 SA a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat, iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Văsîi, în calitatea sa de administrator, a pus la dispoziţia comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

Cu toate acestea, din fondul Consiliului local a fost alocată suma cu titlu de subvenţie, virându-se până la data 31 decembrie 2012 suma de 56.930.743 lei.

Procurorii au mai constatat faptul că procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor sunt calculate eronat.

Astfel, comisia de negociere a condiţiilor de asociere înscrise în contractul cadru a hotărât repartizarea beneficiilor sau a pierderilor realizate din activitatea comună realizată de co-asociaţi în funcţie de aportul fiecăruia în asociaţiune, respectiv 24,92% pentru Publitrans 2000 SA şi 75,8% pentru asociaţia CNCD SA - Girexim Universal SA.

Din actele aflate la dosarul instrumentat de DNA rezultă că reprezentanţii Girexim Universal SA şi CNCD SA au oferit, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în municipiul Bucureşti, respectiv complexul rezidenţial 'Quadra Place', situat pe str. Fabricii nr.47.

În incinta acestui complex rezidenţial, deţine un apartament fiica primarului Pendiuc, respectiv Emanuela Elena Pendiuc.

Tag-uri: DNA, tudor pendiuc
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ