Privatizarea Oltchim a intrat în linie dreaptă

| 05 mar, 2014

Săptămâna aceasta, pe 7 martie, va sosi la București o delegație a consorțiului din China care dorește să cumpere combinatul petrochimic de la Râmnicu Vâlcea, la pachet cu rafinăria Arpechim Pitești – un semn bun pentru toți angajații celor două întreprinderi.

Investitorii chinezi au şanse mari să preia combinatul Oltchim în perioada următoare, companiile Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum achiziționând încă de luna trecută caietul de sarcini pentru privatizarea acestuia. În concurență cu chinezii se află omul de afaceri Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al Chimcomplex, compania Petchem, divizia petrochimică a concernului maghiar Moll, precum şi ruşii de la Oil Gas Trade, aceștia de asemenea cumpărând caietul de sarcini. Negocierile pentru privatizarea unităților economice se apropie de final, termenul limită de depunere a ofertelor angajante fiind stabilit pentru 28 martie, iar sosirea delegației din China reprezintă semnalul unui interes sporit al acestora pentru ceea ce urmează după data respectivă.

Rafinăria Arpechim aparţine în prezent companiei Petrom, iar aceasta nu a derulat în ultimii ani activitatea de producție. Estimările făcute în piață variază de la un euro la 50 de milioane de euro, în funcție de modul în care vor decurge negocierile referitoare la obligaţiile de mediu asumate de Petrom la privatizarea rafinăriei. Potrivit administratorului judiciar al combinatului, reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea, investiţiile în mediu care ar urma făcute după preluarea rafinăriei sunt cifrate la circa 150-200 de milioane de euro.

"Chinezii au banii necesari, au cumpărat deja un combinat din Ungaria care merge bine şi acum vin să discute concret despre Arpechim", a declarat liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev. Acesta a speculat că interesul investitorilor chinezi de a prelua la pachet combinatul și rafinăria i-ar putea face pe cei de la Petrom să ţină la preţ și, astfel, statul ar ajunge să plătească o sumă mai apropiată de estimarea maximală de 50 de milioane de euro.

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a confirmat că există investitori interesați de cumpărarea combinatului Oltchim la pachet cu Arpechim și în acest sens instituțiile statului se află în discuţii cu Petrom în vederea preluării acestei entităţi. “Nu pot să spun acum ce sumă cere Petrom, dar vom negocia acest lucru până în data de 28 martie", a declarat ministrul.

Liderul sindical a precizat că planul avut în vedere este ca o entitate a statului, cum este Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), să preia rafinăria Arpechim de la Petrom, pentru ca apoi cele două entităţi să fie vândute la pachet. „Comisia interministerială trebuie să vină cu o propunere de act normativ, care va fi apoi supus aprobării Guvernului. Ar fi perfect dacă acest lucru s-ar face până în data de 28 martie, data până la care trebuie să fie depuse ofertele angajante pentru Oltchim“, a afirmat Corneliu Cernev. Însă chiar dacă se va ajunge la un acord cu OMV Petrom, iar potenţialii investitori vor face o ofertă pentru cumpărarea combinatului până la termenul stabilit, preluarea efectivă nu va avea loc decât peste câteva luni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ