Oltchim trăiește și va fi preluat de o companie importantă

| 07 feb, 2014

Dincolo de comentariile mai mult sau mai puțin avizate privind măsurile de relansare economică pe care cabinetul le-a agreat cu reprezentanții instituției financiare de la Washington sau de speculațiile legate de remanierea unor miniștrii, cabinetul își vede mai departe de treabă, continuând în ritm accelerat programele și reformele economice la care s-a angajat.

Printre acestea se numără și continuarea procesului de privatizare al companiilor de stat, domeniu în care anul trecut a fost obținut un succes răsunător prin listarea la bursa din Londra a Romgaz. Pentru acest an, cabinetul își propune să repete această experiență pozitivă și pentru alte companii și, totodată, să ducă mai departe procesele de privatizaredeja începute prin licitație publică.

Dintre acestea, probabil cea mai așteptată este cea a Oltchim, statul fiind la cea de-a doua încercare de privatizare a combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Față de 2012 însă, situația combinatului vâlcean s-a îmbunătățit considerabil, ca urmare a unui amplu proces de restructurare început după declararea insolvenței.

De asemenea, după analiza greșelilor care s-au făcut de către cabinetul Ungureanu la pregătirea privatizării din 2012, s-a decis recalibrarea ofertei de privatizare. Astfel, combinatul Oltchim este scos la vânzare la pachet cu Divizia Petrochimică Bradu.

Pe lângă starea economico-financiară îmbunătățită de care Oltchim se bucură la ora actuală și recalibrarea ofertei de privatizare, un alt element cu impact pozitiv în raport cu eforturile pentru pregătirea privatizării combinatului din Râmnicu-Vâlcea o reprezintă lobby-ul activ pe care statul român l-a desfășurat în ultima perioadă pentru a atrage investitori interesați. Situația combinatului și perspectivele sale de dezvoltare au reprezentat teme de discuție abordate în mod constant de către premierul Victor Ponta pe parcursul vizitelor desfășurate anul trecut în Europa sau Asia.

Iar eforturile de promovare se văd. Întrebat joia aceasta de către jurnaliști care este situația cu privatizarea Oltchim, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a precizat că interesul arătat de către investitori pentru companiei este foarte mare, de privatizare interesându-se companii din România, China, Azerbaidjan, Rusia şi Turcia. “S-au înscris în această cursă pentru Oltchim mai mulţi jucători importanţi. Deocamdată (…) este consorţiul format din cele două companii chinezeşti, sunt cei de la Chimcomplex, este compania MOL din Ungaria. Totodată, mai sunt discuţii cu un consorţiu rusesc şi să vedem dacă reuşim să păstrăm în cursă Socar. De asemenea, sunt discuţii cu trei companii din Turcia pentru a se înscrie în această competiţie, vom vedea dacă individual sau dacă vor forma un consorţiu”, a spus Andrei Gerea.

Există așadar premise optimiste pentru ca privatizarea Oltchim să fie de această dată un succes, iar combinatul de la Râmnicu-Vâlcea să fie preluat de un investitor serios și cu suficientă putere financiară pentru a asigura viitorul angajaților și a impulsiona producția.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ