Vin chinezii la Oltchim?

| 21 ian, 2014

Două companii chineze Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum au semnat o scrisoare de intenţie cu administratorii judiciari ai combinatului încă aflat în restructurare. Obiectul scrisorii: participarea la privatizarea combinatului.

Oltchim se află în insolvenţă de un an de zile. Guvernul a decis reorganizarea judiciară a combinatului după show-ul senzaţional pe care Dan Diaconescu l-a făcut în parte pentru a-şi introduce partiduleţul în Parlament. Un an mai târziu PPDD este în dezintegrare şi, din păcate combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea la fel.

Datoriile la începutul anului 2013 acumulau suma fabuloasă de 600 de milioane de euro. Protestele ţineau prima pagină a ziarelor în timp de administratorii combinatului priveau neputincioşi. Dan Diaconescu a părut pentru câteva clipe o salvare pentru muncitorii de la Vâlcea, ce-i drept acele momente au trecut destul de repede şi acum, peste un an o soluţie interesantă se arată pentru salvarea funcţionării combinatului.

Vă aduceţi aminte de Forumul Economic pe care România l-a organizat la Bucureşti cu ocazia vizitei premierului chinez, Li Keqiang? Ei bine se pare că la nici 3 luni distanţă rezultatele au început să se vadă. Două companii chineze Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum au semnat o scrisoare de intenţie cu administratorii judiciari ai combinatului încă aflat în restructurare. Obiectul scrisorii: participarea la privatizarea combinatului.

Vin chinezii la Oltchim. Poate gurile rele se vor grăbi să critice strategia de a deschide combinatul spre această care de dezvoltare. Naţionalişti de paie am auzit de prea multe ori ca să cădem în plasa propagandei extremiste. Câteva lucruri sunt clare.

Unu: O investiţie chineză în zonă nu va fi deloc mică.

Doi: Vor fi salvate mii de locuri de muncă dacă punem la socoteală subcontractorii şi toată industria conexă.

Trei: România va redeveni competitivă în sectorul petrochimic.

Orice alt argument este pe lângă subiect. Dacă suntem în stare să vedem lucrurile clar, raţional şi pragmatic vom ajunge la concluzia că asemenea Hidroelectrica, dacă se vrea să se oprească robinetul pentru băieţii deştepţi care au intrări, se poate. După presiunile care s-au făcut asupra lui Roibu, supranumit şi „Împăratul de la Oltchim” şi după un dosar penal pe numele măriei sale, cel mai probabil mulţi se vor uita de două ori înainte să pună mâna în borcanul cu miere.

China este acum prima superputere din lume, inevitabilul s-a produs. 4.160 de miliarde valoarea totală a exporturilor şi importurilor un excedent comercial în creştere cu 12,8% au propulsat China pe primul loc. Parcă nu sună aşa rău să ai un investitor atât de puternic.

O eventuală preluare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea de către chinezi ar avea efecte interesante şi pe plan geopolitic. România este considerată pe plan regional şi european ca poarta dintre Est şi Vest. Ramificaţiile unei asemenea investiţii la noi în ţară sunt cel puţin atractive pentru România şi pe planul relaţiilor externe.

Mai multe detalii despre posibila privatizare a pachetului de 54,7% din acţiunile Oltchim deţinut de statul român nu se cunosc la ora actuală. Ministrul liberal Andrei Gerea a promis însă o transparenţă totală şi asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru cei care vor participa la licitaţie. Ministru a specificat acest lucru în mod expres prin scrisoarea de intenţie pe care administratorii judiciari ai Oltchim au semnat-o împreună cu posibilii investitori chinezi.

Semnalul este clar, invitaţia este făcută şi interesele sunt mari: ieşirea din insolvenţă, intrarea în competitivitate, salvarea locurilor de muncă şi crearea unor noi locuri de muncă, toate acestea sunt perspective cel puţin îmbucurătoare pentru economia naţională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ