Proiectul insolvenţei persoanelor fizice: o soluţie pentru milioanele de români cu datorii?

| 01 apr, 2014

Insolvenţa persoanelor fizice, sau falimentul personal, cum mai este cunoscut procesul de rambursare a datoriilor, intră în dezbatere parlamentară. Iniţiatoarea noului proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice este deputatul PSD, Ana Birchall, ca formare profesională avocat specializat în proceduri de insolvenţă.

Insolvenţa persoanelor fizice a fost de fiecare un subiect fierbinte între putere şi opoziţie. Opoziţia faţă de proiect nu a fost neapărat politică, cum s-ar aştepta unii, opoziţia a venit din partea grupurilor de interese bancare, lobby-ul băncilor deturnând atenţia de la problema de fond şi îngropând numeroasele propuneri legislative în birocraţie.

 

Despre ce este vorba

Pe data de 25 martie a fost depusă în dezbatere parlamentară propunerea legislativă pentru insolvenţa persoanelor fizice. Proiectul susţine introducerea în legislaţia din România a unui set de reguli aplicabile persoanelor fizice care, din motive obiective nu îşi pot plăti datoriile către creditori. Atenţie, nu este vorba numai de bănci este vorba de orice creditor care are de primit bani de la o persoană fizică. Debitorii, persoane de bună credinţă care au plătit o parte din ratele datorate nu au în acest moment posibilitate să-şi declare insolvenţa aşa cum persoanele juridice pot face în cazuri similare.

Aici intervin două situaţii în care consumatorii români de credite sau debitori, ca să folosim sensul mai general al cuvântului, sunt discriminaţi pe piaţă. În primul rând intervine discriminarea între persoanele fizice şi persoanele juridice care pot apela la procedurile de insolvenţă atunci când intră în incapacitate de plată. În al doilea rând debitorii români sunt discriminaţi faţă de restul cetăţenilor UE, care beneficiază de prevederi echilibrate în legislaţie atunci când vine vorba de declararea insolvenţei personale.

Proiectul este necesar pentru milioane de români care au datorii pe care nu le mai pot plăti, iar în eventualitatea în care proiectul va fi susţinut până la a ajunge lege, declararea insolvenţei personale îi poate scuti pe aceștia, pe perioada elaborării planului de rambursare, de acumularea datoriilor şi creşterea dobânzilor.

Obiectivul este până la urmă ca banii respectivi să se ramburseze, dacă este cu putinţă, fără executarea silită până la stingerea datoriilor. La prima vedere şi băncile care sunt cei mai mari creditori din România ar putea beneficia de prevederile unei astfel de legi.

Iniţiatoarea proiectului, Ana Birchall, a ridicat o problemă foarte consistentă în conferinţa de presă în care a anunţat intrarea proiectului insolvenţei personale în procedură de dezbatere. Deputatul PSD a spus că nu trebuie să se facă o discuţie ideologică asupra proiectului, chiar dacă mulţi ar spune că este o măsură de stânga. Drept dovadă, o altă avocată deputat, de această dată din partea PNL, a solicitat şi ea introducerea insolvenţei persoanelor fizice în legislaţiei cu ocazia dezbaterilor pe Codul Insolvenţei.

Cu alte cuvinte cele mai importante două partide parlamentare susţin această idee, ceea ce creşte considerabil şansele ca proiectul să se transforme în lege în scurt timp. Dacă dezbaterea politică va prima în faţa dezbaterilor raţionale, economice şi fiscale atunci este posibil ca acest proiect să zacă în sertarele Parlamentului până la calendele greceşti.

Lăsând la o parte dezbaterea politică, insolvenţa persoanelor fizice este un proiect pozitiv pentru milioanele de români care pot avea probleme cu datoriile. Prin declararea insolvenţei băncile îşi pot recupera datoriile mult mai simplu şi rapid, iar debitorii nu vor mai rămâne fără casă din cauza ratelor la bănci.

Ana Birchall a declarat că proiectul este conceput de către experţi în insolvenţă, după studierea legislaţiei insolvenţei personale din Franţa, Austria, Marea Britanie şi SUA.

Propunerea legislativă va permite milioanelor de români care ajung în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile pe care le au la bănci, autorităţi publice sau alte tipuri de creditori să-şi reeşaloneze plăţile în baza unui plan de rambursare, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ