Proprietarii de apartamente trebuie să faca asta! Legea îi obligă să scoată din buzunar 500 de lei

| 23 sep, 19:33

O lege intrată în vigoare în 2014 prevede ca toţi proprietarii de apartamente care se încălzesc de la sistemul centralizat să îşi monteze repartitoare în locuinţe până în 2017.

Directiva europeană 27/2012 prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020.

Potrivit Legii 121/2014, locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice.

Dotarea unui apartament cu repartitoare de căldură costă, în medie, 500 de lei, iar investiţia poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire, scrie libertatea.

Montarea unui repartitor şi a unui robinet care să permită stabilirea nivelului de încălzire costă în jur de 100 de lei. Investiţia merită, susţin reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Studiile arată că economiile realizate de bucureştenii care şi-au montat repartitoare în apartamente au depăşit valoarea de 17 milioane de euro, în sezonul de încălzire 2014 - 2015, ceea ce reprezintă o reducere a costurilor pentru încălzire cu 31,4% în comparaţie cu apartamentele necontorizate.

De menţionat că, în medie, energia termică şi apa caldă reprezintă mai mult de două treimi din cheltuielile de întreţinere ale unei locuinţe. În acest moment, în România sunt peste 1,3 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire termică, însă doar unul din două apartamente are repartitoare pentru încălzire.

În Europa, fruntaşe sunt Germania şi Danemarca, în care toate apartamentele racordate la sistemul centralizat au astfel de aparate. În Bulgaria, rata este de 95%, iar în Austria, 92%. Uniunea Europeană a impus României ca până în 2020 să găsească soluţii pentru reducerea consumului de energie cu 19%.

Căldura din iarna aceasta ar putea fi cu 20% mai scumpă decât anul trecut, conform datelor RADET.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 oct, 09:01
TUDOR POPESCU
CAT DE PROSTI NE CREDETI?
MARE NOROC CA NU SEMNATI ARTICOLELE !!
VERIFICATI MOTIVEL;E PENTRU CARE AUTORUL ACESTUI ARTICOL A SCRIS PROSTIILE DE MAI SUS. ARATI-I ARTICOLUL 10 DIN LEGEA 121 CA SA REALIZEZE CA A FACUT RECLAMA MASCATA

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ