Propunere legislativă: Bani mai puţini pentru partide

| 21 feb, 16:09

Un deputat şi un europarlamentar PSD propun, printr-un proiect de lege, interzicerea pomenilor electorale. Să nu mai vedem pixuri sau găleţi electorale, iar donaţiile către partide să fie calculate şi limitate diferit. În cazul firmelor, de exemplu, donaţia politică să reprezinte o parte din profit.

Deputatul Cosmin Necula şi europarlamentarul Victor Negrescu susţin că, prin legea lor, banii ajunşi la partide din donaţii vor fi mai puţini.

„Ei (banii, n.r.) sa vină exclusiv din donaţiile cetăţenilor, în cuantum de un salariu mediu pe an, sau din donaţiile firmelor, în cuantum de 10% din cifra impozitului pe profit pe care l-au plătit anul anterior fiscal”, propune deputatul PSD Cosmin Necula, conform Digi24.

Citeşte şi:  Gabriel Sandu a plătit mai mult decât a declarat oficial Traian Băsescu pentru campania electorală din 2009

Până acum, persoanele fizice puteau dona o sumă echivalentă cu 100 de salarii medii, iar firmele - o sumă echivalentă cu 200 de salarii medii.

În principiu, iniţiativa pare că limitează donaţiile către partide. În fapt, banii ar putea fi mult mai mulţi, dacă firmele care îi dau au profituri uriaşe.

Acelaşi proiect de lege va interzice afişele de campanie puse pe clădiri. Social-democraţii vor ca primăriile să delimiteze clar spaţiile pentru afişaj electoral, sub forma unor prisme de trei metri înălţime. De asemenea, ar urma să fie interzise alte materiale electorale.

„Încurajăm ca un candidat sau un partid să-şi facă campanie patru ani, pentru că trebuie să ajungi la uşa electorului timp de patru ani de zile, nu să ajungi în campanie, umplându-l de materiale, pixuri, brichete, căldări şi alte asemenea chestiuni în decursul unei luni”, mai spune deputatul PSD Cosmin Necula.

Citeşte şi:  Câți bani a costat campania pentru alegerile prezidențiale și de unde au luat bani partidele

Despre o mai mare transparenţă în finanţarea partidelor şi a campaniilor au vorbit şi premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis, după consultările cu toate partidele, de la Cotroceni.

„Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicienilor şi una a oamenilor. Integritatea, înţeleasă însă nu neapărat în sensul său juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenţă şi corectitudine în funcţionarea instituţiilor, inclusiv în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale”, a fost de părere preşedintele Klaus Iohannis.

„Am spus foarte clar că, în cadrul Comisiei de modificare a legilor electorale, ne dorim să intre şi legea finanţării partidelor politice ca, prin modificări legislative foarte clare şi moderne, să avem un sistem transparent şi foarte clar pentru toate partidele politice referitor la modul de finanţare a acestora şi a campaniilor electorale”, a declarat şi premierul Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ