Victor Ponta, despre plata României către FMI: Terminăm de plătit datoria făcută de Băsescu/PDL

| 22 feb, 15:54

România plătește, luni, 162 milioane euro către Fondul Monetar Internațional (FMI) din împrumutul stand-by contractat în 2009, informează Ministerul Finanţelor Publice. Vestea a fost remarcată şi de premierul Victor Ponta, pe Twitter.

De la începutul anului, țara noastră a rambursat peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială, scrie Agerpres, iar luni va mai plăti o tranşă de 162 de milioane de euro

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi și comisioane. În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi și comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiași luni — 3 milioane euro către FMI (dobânzi și comisioane), notează Agerpres.

Citeşte şi:  EMOŢII pentru TRAIAN BĂSESCU după denunţul lui Dorin Cocoş


Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituții financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro în 2015.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

Anunţul făcut de MFP a fost remarcat şi de premierul Victor Ponta, care a ţinut să evidenţieze că România încă trage ponoasele regimului Băsescu - PDL.

"Cu munca si sacrificii noi toti romanii terminam de platit datoria din 2009-2010 facuta de Basescu/PDL (azi PNL)!", a scris Ponta pe Twitter.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 feb, 20:54
Alice
Oferta de munca pentru persoane serioase, care vor sa castige bani, 300 dolari pe luna, muncind cateva ore pe zi, pe calculator. Cei interesati vor trimite textul INFO la email [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ