Rareș Niculescu – un europarlamentar care nu știe să facă adunare

| 12 ian, 2014

Cea mai amuzantă declarație a eurodeputatului PDL este în legătură cu intervalul de timp dintre intrarea efectivă a României în UE și momentul în care țara noastră trebuia să își respecte obligațiile în legătură cu liberalizarea pieței funciare.

Petarda aruncată săptămâna aceasta de Traian Băsescu în legătură cu modificările aduse unor măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole de către cetățenii străini a cam reușit să aprindă spiritele, în ciuda faptului că subiectul reprezintă o furtună într-un pahar cu apă.

Cererea de reexaminare înaintată de Cotroceni a dat naștere unor discuții naționaliste în legătură cu modul în care străinii o să ne transforme într-un gen de neo-iobagi în propria noastră țară. Mai adăugați și un pic de teoria conspirației care afirmă că ungurii vor să cumpere Transilvania bucată cu bucată și aveți rețeta unei teme ce intră deja pe teritoriul științilfico-fantastico-funciar.

Desigur, tabloidizarea subiectului prinde la o parte a populației, în ciuda faptului că liberalizarea pieței funciare este o măsură cerută de Uniunea Europeană și care se regăsește Tratatul de Aderare al României la UE. În dezbatere a intrat și europarlamentarul democrat-liberal Rareş Niculescu, care a încercat să dea o notă personală poziției sale pe marginea subiectului. Încercând să dea vina pe cineva pentru presupusa situație defavorabilă României, el a declarat că "negocierile (de aderare la UE – n.a.) au fost încheiate pripit, tocmai pentru ca PSD să poată anunţa în timpul campaniei prezidenţiale din 2004 că s-a bătut palma cu UE. Puteam să luăm exemplul altor state estice, care au obţinut ca liberalizarea pieţei funciare să se realizeze la şapte ani de la aderare".

Prima greșeală pe care europarlamentarul PDL o face este aceea de a discuta despre istoria intrarii României în UE ca fiind condusă de interesele electorale ale social-democraților. Pentru cei care nu își mai amintesc, intrarea României în UE a fost negociată în paralel cu cea a Bulgariei. Oricât ar fi dorit, Guvernul Năstase nu avea cum să grăbească viteza negocierilor, dacă acestea ar fi întâmpinat dificultăți în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de către Bulgaria.

Cu toate acestea, cea mai amuzantă declarație a eurodeputatului PDL este în legătură cu intervalul de timp dintre intrarea efectivă a României în UE și momentul în care țara noastră trebuia să își respecte obligațiile în legătură cu liberalizarea pieței funciare. Pentru cei care asemenea domnului Niculescu nu știu să adune, între ziua aderării României la UE, adică 1 ianuarie 2007, și momentul în care trebuia să intre în vigoare dreptul străinilor de a cumpăra terenuri agricole, adică 1 ianuarie 2014, au trecut exact șapte ani. Cu alte cuvinte, România a negociat din start intervalul maxim de timp dintre cele două evenimente, atitudine a negociatorilor români care nu denotă în niciun fel amatorism sau un comportament pripit.

Nu același lucru se poate spune însă despre declarațiile eurodeputatului PDL, care probabil că, luat de val, a văzut un subiect prin care să iasă din anonimat și să mai câștige câteva puncte de notorietate. A reuşit însă doar să se facă de râs.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ