Rectificare de bine

| 29 sep, 2014

Cu toate că încă nu au fost publicate datele noii rectificări bugetare, o parte a presei s-a grăbit, la sfârşitul săptămânii trecute, în a acuza Guvernul că a văduvit Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii de fonduri importante.

Contrar informaţiilor apărute, rectificarea bugetară este pozitivă pentru Educaţie şi Sănătate. Potrivit lămuririlor oferite de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, se precizează că în urma rectificării înăţământul a primit peste 350 milioane de lei. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a alocat 50 de milioane de euro pentru alocaţiile profesorilor, ca sume forfetare, pentru dezvoltare profesională. Totodată, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale pentru plata salariilor în învăţământul preuniversitar sau pentru plata titlurilor executorii au fost alocaţi 134,4 milioane. Pe de altă parte, cu ocazia rectificării bugetare s-au majorat, cu 28,4 milioane lei, fondurile alocate pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii. De altfel, Educaţia a fost una din priorităţile cabinetului condus de Victor Ponta, acest domeniu primind numai în acest an 13% din bugetul național, cu două miliarde mai mult decât în 2013.

În acest an încasările din taxele şi impozitele care merg direct în Fondul naţional de sănătate au fost mai mari decât în anii trecuţi sau decât s-au prognozat pentru acest an, ceea ce nu a necesitat alocarea unor fonduri consistente pentru ministerul condus de Nicolae Bănicoiu. Cu toate acestea, vor fi alocaţi în plus către Ministerul Sănătăţii 143,8 milioane de lei. Totodată, la nivelul bugetului general consolidat, care include sume alocate Ministerului Sănătăţii şi fondulului naţional de sănătate, banii alocaţi suplimentar sunt de 99,7 milioane lei.

La o analiză defalcată, Executivul va aloca 119,4 milioane lei pentru programele naţionale de sănătate, finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi activităţii serviciilor de ambulanţă. Pe de altă parte vor mai fi alocaţi 15 milioane lei pentru reabilitare unor maternităţi, 3,84 milioane lei pentru măsuri prevenire EBOLA, 8,9 milioane lei pentru finanţarea centrelor de permanenţă şi 0,75 milioane lei pentru cheltuieli de capital. Nu în ultimul rând, pentru Fondul naţional unic de asigurări de sănătate vor fi alocaţi de la buget 7,3 milioane lei pentru cheltuieli de personal.

În comparaţie cu anii guvernărilor portocalii, Sănătatea şi Educaţia nu au mai suferit de pe urma unor decizii pompieristice de aşa-zisă reformă, care au lipsit aceste ministere de fonduri importante. De altfel, guvernul condus de premierul Victor Ponta a îndreptat toate greşelile comise de cabinetele girate de Traian Băsescu şi a promovat modernizarea acestor domenii în concordanţă cu nevoile beneficiarilor serviciilor. Ca măsură a preocupării actualului Executiv pentru domeniile sănătăţii şi învăţământului, an de an bugetele alocate celor două ministere au fost majorate pentru a îndeplini nevoile asigurării unor servicii medicale de înaltă calitate şi realizării unui act educaţional în concordanţă cu nevoile elevilor şi studenţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 sep, 2014
cantautor
s-a descoperit un nou termen:rectificarea de bine
cand se taie de la investitii si se da mai mult la servicii(SRI+SIE),Sultanescu si Palada zic ca e bine..
scoala jegoasa de Stefan Gheorghiu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ