REFERAT DNA: De ce a fost arestată Laura Voicu

| 20 mar, 17:46

Avocata Laura Voicu, reținută pentru favorizarea infractorului, este acuzată că a periclitat desfășurarea urmăririi penale într-un dosar în care a desemnat ca înlocuitor al său un avocat dintr-un barou nerecunoscut de autoritățile judiciare, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a inculpatei.

Procurorii au apreciat că, dacă avocatul desemnat de Laura Voicu ar fi participat la un număr important de acte din dosar, acestea ar fi trebuit refăcute pe motiv de lipsă a asistenței juridice pentru inculpata vizată de acea anchetă, ceea ce ar fi dus la tergiversarea și îngreunarea urmăririi penale.

"Deși avocat, inculpata nu numai că nu are nicio considerație pentru respectarea legalității, dar nu se dă în lături de la nimic pentru a-și urmări propriile scopuri.

Citește și:  Reacţia lui Victor Ciutacu la arestarea avocatei Alinei Bica: Povestea asta sfidează orice urmă de logică


Consecințele faptelor sale, dacă inculpata ar fi reușit în demersul său, ar fi fost extrem de grave. Printre altele, ar fi indus opiniei publice ideea că magistrații procurori sunt în cel mai bun caz diletanți, dacă nu chiar abuzivi în felul în care instrumentează cauzele penale și, din acest motiv, inculpații împotriva cărora planează acuze de o gravitate extremă scapă de răspunderea penală", se arată în referat.

În opinia procurorilor, faptele penale îndreptate împotriva înfăptuirii justiției sunt extrem de grave, iar persoanele care săvârșesc astfel de infracțiuni subminează exercitarea uneia dintre cele trei puteri în stat, puterea judecătorească.

Laura Voicu mai este acuzată că a încercat să-și acopere adevăratele intenții, având o atitudine care crea impresia că dorește soluționarea cu celeritate a cauzei.


"Folosind în mod nelegitim prerogativele profesiei de avocat, inculpata a creat, cu abilitate, aparențele unei situații de legalitate, a disimulat adevăratele sale intenții într-o atitudine pozitivă, de depunere de diligență în vederea desfășurării cu celeritate a urmăririi penale, situație care a sperat să se întoarcă, asemenea unui bumerang, împotriva organelor de urmărire penală. Îndrăzneala sa este cu atât mai mare cu cât a imaginat acest scenariu pentru a acorda sprijin unui inculpat aflat în arest preventiv, cercetat de DNA pentru fapte al căror prejudiciu estimat este de ordinul milioanelor de euro", se mai arată în documentul citat.

Laura Voicu, care a fost și avocata fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, a fost reținută pentru favorizarea făptuitorului și instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități și va fi prezentată vineri la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar s-a dispus urmărirea penală față de Niculae Learciu, pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

Laura Voicu, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție, cunoscând faptul că Niculae Learciu nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa-numitul "Barou constituțional", l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/ P/ 2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze.

"Din dispoziția inculpatei Voicu, Niculae Learciu a exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă, unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia. În acest mod, cu referire la dosarul 189/ P/ 2012, Laura Voicu a creat condițiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situația de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistență juridică.

Prin prezentarea lui Niculae Learciu ca avocat, Laura Voicu a urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P /2012 a DNA", se spune în comunicat.


Tag-uri: DNA, Laura Voicu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 18:28
Adrian
Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ