Revizuirea Constituţiei: Arestarea preventivă, dispusă după punerea în mişcare a acţiunii penale

| 04 feb, 2014

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament care prevede că arestarea preventivă se dispune de judecătorul instanţei de judecată competentă să judece fondul cauzei, fiind dispusă după punerea în mişcare a acţiunii penale.

Textul amendamentului propus de Asociația Magistraților din România și însuşit integral de Comisia de revizuire este următorul: "În mod execepţional şi motivat, cercetarea şi judecarea în procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventivă se dispune de judecătorul instanţei de judecată competentă să judece fondul cauzei, în condiţiile legii, şi numai în cursul procesului penal, după punerea în mişcare a acţiunii penale".

Amendamentul a fost votat de majoritatea membrilor Comisiei de revizuire, înregistrându-se doar un vot "împotrivă", potrivit Mediafax.

În forma actuală a Constituţiei, se prevede doar că "arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal".

Adoptarea amendamentului AMR a fost justificată de către senatorii Ioan Chelaru şi Daniel Fenechiu, care au arătat că textul propus de AMR e extrem de complex şi acoperitor.

Fenechiu a arătat că judecătorul reprezintă în sine o instanţă de judecată, iar înlocuirea cuvântului "judecător" cu sintagma "judecătorul instanţei de judecată competentă să judece fondul cauzei" va duce la situaţia în care numai acest judecător să poată dispune, şi nu un alt judecător de la o altă instanţă, situată pe aceeaşi rază teritorială cu parchetul care formulează sesizarea.

Totodată, Fenechiu a mai spus că introducerea sintagmei "după punerea în mişcare a acţiunii penale" va apropia România de un stat de drept, fiind exclusă posibilitatea ca un cetăţean să fie ridicat cu "mascaţii" de acasă.

"E o garanţie a respectării drepturilor fundamnetale ale omului. Nu avem voie să ratăm această oportunitate, să prevedem în text sintagma «după punerea în mişcare a acţiunii penale»", a spus Fenechiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ