România, de încredere pentru Banca Mondială

| 23 mai, 2014

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi acordarea unui împrumut către România în valoare de 750 milioane euro, ca parte a Strategiei de parteneriat de ţară pentru perioada 2014 – 2017. Aceasta reprezintă cadrul de cooperare dintre Banca Mondială şi Guvernul României pentru următorii patru ani

Parteneriatul are ca scop convergenţa României cu nivelul de trai din UE şi susţine creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi creşterea nivelului de incluziune socială.

Împrumutul acordat de Banca Mondală vine în completarea altor programe de finanţare aflate în curs de desfăşurare contractate cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional. Banii acordaţi de Banca Mondială sunt destinaţi luării unor măsuri de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat. Împrumutul acordat ţării noastre are maturitate de 18 ani şi o perioadă de graţie de 17,5 ani.

Cu ocazia acordării noului împrumut, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Elisabetta Capannelli şi-a exprimat optimismul cu privire la impactul pozitiv al reformelor asupra ţării noastre. "Sunt optimistă în ceea ce privește viitorul României și, dacă procesul de reformă este aprofundat și susținut, sunt convinsă că o convergență cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice și va aduce beneficii tuturor cetățenilor României”, a spus Elisabetta Capannelli.

Altfel spus, împrumutul reprezintă o recunoaştere suplimentară a eficienţei eforturilor întreprinse de guvernul condus de premierul Victor Ponta pentru realizarea unui echilibru bugetar sustenabil şi pentru asigurarea unui ritm solid de creştere economică. Optimsul afişat de către directorul de ţară al Băncii Mondiale reprezintă o consecinţă directă a rezultatelor economice impresionante obţinute de România în ultimii doi ani în raport cu dezvoltarea PIB-ului, creşterea absorbţiei fondurilor europene, a majorării exporturilor şi a producţiei industriale.

Pe de altă parte trebuie să remarcăm că strategia aprobată de către Banca Mondială pune în evidenţă în mod suplimentar schimbarea de atitudine a instituţiei financiare faţă de România. De altminteri, parteneriatul stabilit între România şi Banca Mondială se încadrează în trendul general al evoluţiei relaţiei dintre ţara noastră şi partenerii financiari internaţionali.

După îmbunătăţirea ratingului de ţară şi majorarea prognozelor de creştere economică de către  mai multe instituţii internaţionale, împrumutul acordat de Banca Mondială şi aprobarea Strategiei de parteneriat sunt o nouă dovadă a credibilităţii de care începe să se bucure ţara noastră în lume ca urmare a eforturilor întreprinse de executivul de la Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ