Românii, optimiști ponderați cu privire la evoluţia economiei

| 29 ian, 2014

După dezastrul guvernărilor PDL care au fost marcate de politici de austeritate iraţionale, este evident că românii nu sunt încă optimişti cu privire la propriul nivel de trai.

Cercetarea realizată de Inscop a testat percepţia cetăţenilor asupra direcţiei şi evoluţiei economiei româneşti. Astfel, sondajul a fost structurat pe trei paliere – direcţia înspre care se îndreaptă ţara, percepţia de ansamblu asupra evoluţiei economiei, precum şi percepţia asupra propriului nivel de trai. Procentual, datele arată că românii sunt mai degrabă pesimişti. Totuşi, din punctul de vedere al trendurilor relevate, semnalele tind să fie pozitive. Cu alte cuvinte, scepticismul românilor cu privire la evoluţia economică este la cote mai scăzute comparativ cu cercetarea anterioară a Inscop Reseach din luna iulie 2013.

Astfel, 23,6% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,7% apreciază că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. 9,75% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Comparativ cu măsurătoarea efectuată în vara anului 2013, ponderea celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună a crescut de la 22,2% la 23,6%. Ponderea celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită nu este mult schimbată, în condițiile în care, în februarie 2013, 65,9% indicau direcția greșită, 65,5% opinau în iulie 2013 că direcţia este greşită pentru ca, în ianuarie 2014, 66,7% să opteze pentru această variantă de răspuns.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, ponderea celor care consideră că tendinţa va fi una pozitivă este în urcare, la 21,6% în ianuarie 2014, faţă de 19,3%, în februarie 2013. În schimb, scade ponderea celor care cred că economia va stagna de la 31,2% la 29,1%, precum și a celor care nu au o opinie formulată, de la 8,3% anul trecut, la 4,7% în ianuarie 2014. Această dinamică arată că politicile şi planurile de măsuri promovate de Cabinetul Ponta au dus la revirimentul economiei, iar populaţia percepe favorabil modul în care guvernarea USL gestionează acest domeniu.

După dezastrul guvernărilor PDL care au fost marcate de politici de austeritate iraţionale, este evident că românii nu sunt încă optimişti cu privire la propriul nivel de trai. Astfel, rugaţi să se pronunţe cu privire la propriul nivel de trai în 2014 comparativ cu 2013, 17,2% dintre respondenţi opinează că acesta va fi mai bun, 40% consideră ca va fi la fel, iar 36,6% sunt de părere că nivelul lor de trai se va detriora raportat la anul anterior. 6,2% dintre români nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.

În linii mari, cercetarea Inscop surprinde că guvernarea USL şi-a făcut treaba, dar că, în continuare, rămân de pus la punct o serie de aspecte care să facă tranziţia de la datele favorabile din cifre şi statistici către o creştere sustenabilă a nivelului de trai, care să fie resimţită şi în buzunarele românilor. Dacă USL îşi va asuma consecvent ducerea la bun sfârşit a angajamentelor asumate în faţa românilor precum şi îndeplinirea coerentă a programului de guvernare, românii îşi vor recâştiga treptat încrederea şi vor fi mai optimişti în ceea ce înseamnă dinamica economică şi propriul nivel de trai. Trebuie spus însă că, indiferent de cât de bune vor fi performanţele USL la guvernare, schimbarea acestor percepţii este un proces dificil, mai ales că nici contextul economic global nu asigură premisele unui optimism exagerat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ