Singura alternativă viabilă la DN 1 - Autostrada Zăpezii. Încep negocierile pentru Comarnic-Brașov

| 08 mai, 2013

Beneficiile nu sunt puține - dezvoltarea turistică a zonei la nivel european, dezvoltare economică și investiții masive în zonele limitrofe, care vor crea locuri de muncă, o legătură rapidă cu aeroportul Henry Coandă.

Caznele românilor care parcurg DN 1 sunt deja celebre, mai ales în perioada sărbătorilor sau în weekend-uri. Sperăm ca drumul cel mai frecventat din țară să devină cât de curând istorie sau mai degrabă să avem o alternativă practică la el. Asumat de USL în campania electorală, proiectul care vizează construirea tronsonului Comarnic - Brașov reușește să facă primii pași. Deunăzi, premierul a anunțat că încep negocierile finale pentru încheierea contractului de construcţie a autostrăzii.

Demarat în 2010, proiectul s-a dovedit un fiasco pentru guvernarea PDL. Câștigătorii licitației, un consorțiu franco-elen, au renunțat la contractul de miliarde de euro. Motivul oficial: lipsa banilor. Degeaba au sărbătorit șefii de la Transporturi, cu Berceanu în frunte, cel mai important și mai scump contract de autostrăzi din țara noastră - după câteva zile acordul a fost rupt. Presa a vorbit atunci de o mită de câteva sute de milioane de euro. Alin Goga, fost director în departamentul juridic din compania de autostrăzi: „E vorba de 40 de milioane cash și 400 de milioane în lucrări, pe 30 de ani. Cash, în pungă, primiți de niște oameni… oriunde vor ei... cum vrei moșule... ori în pungă, ori în băncuță...”. Totodată, oficialii BERD îşi exprimau regretul că nu a mai început construcţia autostrăzii Comarnic - Braşov, în regim de parteneriat public-privat. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare anunța la aceea dată că a dorit să finanţeze tronsonul Comarnic-Braşov, dar a fost dezamagită de anunţul privind anularea proiectului şi că rămâne dispusă să finanţeze investiţiile în infrastructura de transport din România.

Dacă în urmă cu trei ani proiectul măsura 55 de kilometri, acum drumul este prezentat în draftul de contract cu 58 de kilometri şi un cost total de 1,2 miliarde de euro. Asta înseamnă o economie substanțială: puţin peste 20 de milioane de euro pe kilometru, faţă de estimarea anterioară, de 25,8 milioane de euro; punct castigat de guvernarea USL.

În altă ordine de idei, din păcate, cifrele prezentate recent de Poliție sunt teribile. Specialiștii din ministerul de Interne au actualizat harta punctelor negre din trafic, a tronsoanelor extrem de periculoase în care se înregistrează accidente grave de circulație, soldate cu decese sau persoane rănite grav. Pe primul loc în top rămâne DN1. Numărul „punctelor negre” din România a ajuns în acest an la 138. Un „punct negru” este, potrivit definiției dată de polițiști, un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puțin 10 persoane decedate sau rănite grav. Pe DN1, polițiștii au identificat 37 de puncte negre, în care, în ultimii 5 ani, au avut loc 412 accidente rutiere, în care au murit 157 de persoane, iar alte 405 au fost grav rănite. „Zilnic, pe această şosea circulă în medie cel puţin 16.000 de autoturisme pe orice sector de drum, cu maxime de trafic care ajung şi la o medie zilnică de 54.000 de autovehicule pe tronsoanele aglomerate”, au explicat specialiştii din cadrul Poliţiei Rutiere.

Ce alternative avem la DN1? Trenul poate să fie o soluție, dar lucrările de reparații au stagnat peste un an în timpul mandatului Boagiu. Cu un tren personal făceai și 6-7 ore de la Brașov la București. Azi este ceva mai bine. Se fac două ore cu trenul până la Sinaia cu o viteză medie de autostradă pentru automobile. Ce-i drept, până la Comarnic, autoturismul rămâne mai rapid, însă doar de luni până joi. Sau, glumind puțin, să adoptăm alternativa propusă de ministrul Stroe - sens unic pe DN1.

Fără îndoială vom scăpa de calvarul numit DN 1 doar când tronsonul Comarnic - Brașov va fi finalizat. Beneficiile nu sunt puține - dezvoltarea turistică a zonei la nivel european, dezvoltare economică și investiții masive în zonele limitrofe, care vor crea locuri de muncă, o legătură rapidă cu aeroportul Henry Coandă. Printre avantajele tehnice cele mai importante - capacitatea mare de circulaţie, viteza de deplasare şi siguranţa sporită a traficului. Bine că cineva a avut curajul să ia taurul de coarne.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ