Sondaj: 25% dintre români spun că în ultimul an li s-a cerut sau li s-a sugerat să dea MITĂ

| 03 feb, 2014

Nu mai puţin de 25% dintre români susţin că li s-a cerut în ultimul an mită sau că acest lucru se aştepta de la ei, situaţia cea mai gravă din UE din acest punct de vedere după cea din Lituania, conform unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii luni de Comisia Europeană, cu prilejul prezentării primului raport anticorupţie al UE în toate statele membre, transmite Agerpres.

 

Conform sondajului dat publicităţii luni, 25% dintre români au răspuns afirmativ la o întrebare pe această temă, proporţie mai mare în UE doar în Lituania, 29%, în contextul în care media UE este 4%. În ceea ce priveşte companiile, proporţia celor care au răspuns la chestionar că li s-a cerut sau li s-a dat de înţeles să dea mită cel puţin odată în ultimul an este de 12%, în condiţiile în care maximul într-un stat membru este de 25% şi media UE este de 5%.

Întrebate dacă consideră corupţia o problemă pentru propria companie atunci când fac afaceri în România, 65% dintre firme au răspuns că acest fenomen este o problemă foarte gravă sau destul de gravă. De asemenea, 64% dintre acestea apreciază că clientelismul şi nepotismul reprezintă o problemă gravă sau foarte gravă pentru afacerile lor în România.

Proporţia companiilor în opinia cărora corupţia este larg răspândită în România este de 91%, la fel de mare ca în Ungaria, dar mai mică decât în Grecia (99%), Spania şi Italia (97%), Cehia şi Slovacia (94%), Slovacia (92%).

Percepţia privind gradul de răspândire al corupţiei în România este chiar mai mare în rândul populaţiei, de 93%, însă mai mic decât în Grecia (99%), Italia (97%), Lituania, Spania şi Cehia (95%), Croaţia (94%). Ţările nordice sunt singurele state membre în care majoritatea populaţiei crede că corupţia este ceva rar - Danemarca (75%), Finlanda (64%) şi Suedia (54%).

Proporţia românilor care cred că eforturile guvernului de combatere a corupţiei sunt eficiente este de 27%, la o medie UE de 23% şi un maxim de 54% într-un stat membru. De asemenea, 34% dintre români cred că există suficiente trimiteri în judecată pentru a descuraja oamenii să recurgă la practici de corupţie, faţă de 26% media UE şi un maxim de 50% într-un stat membru.

Conform sondajului Eurobarometru, în rândul întreprinderilor din 2013 privind corupţia, respondenţii români din acest sector consideră că următoarele practici au o largă răspândire în ceea ce priveşte achiziţiile publice: implicarea ofertanţilor în elaborarea caietelor de sarcini (49%), criterii neclare de selecţie sau de evaluare (56%), conflicte de interese în evaluarea ofertelor (57%), caiete de sarcini concepute special pentru anumite întreprinderi (59%), abuzul de motive de urgenţă pentru justificarea unor proceduri anticoncurenţiale sau a unor proceduri rapide (51%) şi practicarea înţelegerilor secrete în faza de ofertare (53%).

De asemenea, 64% dintre întreprinderi au considerat că corupţia este larg răspândită în cadrul achiziţiilor publice gestionate de autorităţile naţionale, în condiţiile în care media UE este de 56%, şi 59% în cazul autorităţilor locale (media UE 60%).

Tag-uri: mită, sondaj
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ