Sondaj: Ce partide politice preferă românii şi ce cred despre USL

| 25 noi, 2013

PSD-UNPR conduce în topul preferinţelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, iar în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, clasamentul intenţiei de vot este deschis de Uniunea Social Liberală, relevă un sondaj INSCOP.

De asemenea, cercetarea arată că 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. 

Întrebaţi cu candidaţii cărui partid sau alianţă ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proporţie de 38,8% candidaţii PSD-UNPR. Pe locul secund se situează alianţa PNL-PC, cu 20,1%, urmată de PDL, cu 15%, Partidul Mişcarea Populară - 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu - 5,3%, UDMR - 5%.

În partea a doua a clasamentului, Forţa Civică este preferată de 3,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce PNŢCD ar obţine 2,1%, PRM - 3%, iar 1,4% au răspuns 'alt partid'.

Acelaşi sondaj arată că 18,7% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13,6% declară că nu merg la vot, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Cercetarea relevă că în situaţia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,1% dintre opţiunile de vot. USL este urmată de Partidul Democrat Liberal cu 15,6% şi Partidul Poporului Dan Diaconescu - cu 5,9% din opţiunile de vot. Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară - 5,2%, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - 5%, Forţa Civică - 4,1%, PNŢCD - 2,4%, PRM - 3,5% din opţiunile respondenţilor. 1,2% au indicat 'alt partid'.

Sondajul mai arată că 19,2% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13% declară că nu merg la vot şi 6,3% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionaţi indicau acest răspuns. Totodată, cercetarea arată că 18,3% dintre cei intervievaţi spun că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai. Pe de altă parte, 4,6% dintre respondenţi afirmă că USL se va rupe la alegerile parlamentare din 2016 (4,2% apreciau acest lucru în luna mai). Conform datelor culese în luna noiembrie, 22,8% dintre cei chestionaţi cred că USL nu se va rupe. În urmă cu şase luni, 26% au dat acest răspuns.

În luna mai, 36,4% dintre români nu ştiau sau nu răspundeau la întrebarea legată de ipoteza ruperii USL. În noiembrie, ponderea celor care nu au o opţiune formată pe această temă este de 25,3%.

Cumulat, 51,9% cred că USL se va rupe fie înainte ale alegerile prezidenţiale, fie imediat după, fie înainte de alegerile parlamentare, comparativ cu 37,6% care credeau acest lucru la măsurătoarea realizată în luna mai. 

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Chestionarele au fost aplicate în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 80 de localităţi.

Tag-uri: alegeri, partide, psd, sondaj, vot
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ