Sorin Oprescu audiat de procurorii DNA

| 18 iul, 2014

Procurorii DNA l-au chemat la audieri pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, ca martor într-un dosar ce are în centrul atenţiei retrocedarea ilegală a unui teren.

"Am fost chemat în calitate de martor, într-un dosar care priveşte o suspiciune de retrocedare ilegală. Sunt fapte petrecute în 2005, în mandatul primarului Videanu', a declarat Oprescu, la intrare în sediul DNA.

El a precizat că nu cunoaşte alte amănunte şi doar procurori trebuie să stabilească dacă a fost vorba despre o retrocedare ilegală.


Tot în legătură cu acest caz, procurorii l-au audiat vineri şi pe Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei.

Joi, DNA a anunţat că i-a pus sub acuzare pe Andrei George Creci, fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Juridic şi membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, şi pe Catia Viviana Fălan, actualul şef serviciu la Direcţia Juridic din cadrul Primăriei Capitalei.

Citeşte şi: Câte sute de milioane de euro are de recuperat statul de la INFRACTORI


Procurorii susţin că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale care îi reveneau în virtutea funcţiei şi a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren amplasat în Capitală aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 mp, evaluat la suma de 3.303.301 euro, şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 ha.

Ulterior săvârşirii faptei, Andrei George Creci a acţionat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârşite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală şi tragerea la răspundere penală şi civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Capitalei la solicitarea DNA.

În cuprinsul acestui act, el a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimise de către DNA primarului general al Capitalei, Andrei George Creci, prin influenţa pe care o are asupra funcţionarilor publici de execuţie din Primăria Capitalei, a determinat-o pe Catia Viviana Fălan să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză şi să redacteze răspunsul către DNA.

Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-şi dreptul de a acţiona pe cale civilă, ci şi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea şi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aşadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.

Andrei George Creci şi Catia-Viviana Fălan vor fi cercetaţi sub control judiciar iar primul are interdicţia să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ