STENOGRAME: Cum făcea Varujan Vosganian lobby în Guvern pentru Interagro

| 13 feb, 11:08

După ce a fost salvat de colegii senatori, Varujan Vosganian a declarat că „speră ca votul să fie considerat o victorie a democrației”. De la tribuna Senatului, Vosganian le-a mulțumit colegilor, atât liberali cât și social-demcorați, pentru că nu au încuviințat cererea de urmărire penală a DIICOT. Potrivit unor stenograme publicate de evz.ro, pe vermea când era ministru, Vosganian colabora cu Ioan Niculae în favoarea firmei Interagro.

Din discuții reiese clar intenția ministrului de a favoriza firma miliardarului Ioan Niculae, care cumpăra, prin Interagro, gaz subventionata de stat. Firma era cel mai mare producător de îngrășăminte. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat seama că Vosganian încercă să-l ducă de nas pentru adoptarea unei note care favoriza Interagro și i-a arătat, în ședință, problemele.

Vosganian nu s-a lăsat și a insistat, din nou, pentru adoptarea notei, o săptămână mai târziu, în altă ședință de Guvern. El spunea că susținea agricultura românească, deși colegii din Guvern i-au atras atenția că Interagro exporta îngrășămintele produse! Un alt argument al lui Vosganian era acela că toți producătorii de îngrășăminte plătesc taxe și impozite la stat, deși Interagro avea o datorie neachitata la gaze de peste 230 milioane de lei.

Citeşte şi: Vasile Blaga îi cere demisia lui Varujan Vosganian

Stenograma ședinței de Guvern din 20 februarie 2008

Varujan Vosganian: Am să vă rog să fiți…Lucrurile în privința asta stau așa, stimați colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie și am prezentat…Industria are 9.000 de salariați și consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creșterea gazului natural, ci este faptul că, odată cu creșterea gazului natural și, atenție, la ei nu crește cu 8%, la ei crește cu…mai mult, pentru că prețul gazului la industrie este 60% intern și 40% extern și atunci…..

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrășăminte din Rusia și China sau de la ăștia care au gaze?!

Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeți dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9.000 de salariați, 70% din producția lor se duce la export, deci….

Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producția, înseamnă chiar că suntem proști.

Vosganian: Păi, nu suntem, că ne crește deficitul… în fine….

Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala…Noi ce facem?! Eu am înțeles. Practic, trebuie să subvenționăm prețul gazului ca ei să producă și după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenție să…export subvenția.

Vosganian: Știți cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau așa: există anumite industrii la care în toate țările se face această treabă, se lucrează prin prețul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte țări, industria de îngrășăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 și 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitați că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăștia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă și pe piața internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…

Tăriceanu: Să ne scadă prețurile…

Vosganian: Nu să ne scadă prețurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneți dumneavoastră și care este în virtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun așa: ca să nu impietăm asupra producției agricole cu creșteri de prețuri, să-i lăsăm și pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40. Ei, la plafonul de 17 dolari, în medie, au o scumpire de…o ieftinire de 12 dolari. La plafonul de 40 de dolari, vor avea, probabil, vreo 25-30 de dolari ceea ce va însemna pentru Romgaz, eu am calculat aici, e o anumită pierdere, dar în orice caz e mai mică decât….

Tăriceanu: …Varujan, hai să vedem care este prețul la îngrășăminte pe piața liberă și să vedem dacă e același preț cu care vând ăștia, atunci mai bine importă șimi salvezi….

Vosganian: Reduc importul de gaze.

Tăriceanu: Reduc importul sau nu reduc importul și păstrez nițel, gospodăresc mai bine rezervele pe care le am de gaz.

Attila Korodi: ….industria aceasta era obișnuită că întotdeauna a fost ajutată și nu cred că este bine, pentru că s-a obișnuit prea mult cu lucrul acesta…

Laszlo Borbely: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou în Guvern, s-a discutat în 2005, vă aduceți aminte, când au venit iarăși cu plânsul că, domnule, ce dezastru! Că închid fabricile, nu știu ce…Dacă ne uităm la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane față de 10 milioane în 2006. Deci, bine merci, nu numai că au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajută pe ăștia ai noștri…deci, nu sunt de acord….Deci, haideți să ne băgăm în ei, haideți să fim mai duri cu ei…

Tăriceanu: Auzi, Varujan, știi ce citesc eu aici? Prețul îngrășămintelor, culmea e că a scăzut de anul trecut. 330 - 340 față de 370 -380 în 2007.

Vosganian: Asta e problema lor, că ne cresc costurile în țară și le scade prețul la export.

Tăriceanu: Da, pentru că altfel senzația mea este că subvenționăm prostește, țiam spus. Și consumatorul final, individual și industria…. Asta e o subvenție…

Citeşte şi: Vosganian, REACŢIE după ce a scăpat de urmărirea penală. MIRUL şi RUGĂCIUNEA i-au păstrat IMUNITATEA

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ