Nicolae Manolescu, SCANDALIZAT: "Mint cu ne-ru-și-na-re!"

| 15 feb, 17:11

Președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, afirmă că poziția tranșantă a Federației Editorilor din România (FER) împotriva legiferării timbrului cultural este cauzată de faptul că aceștia "vor să acopere evaziunea fiscală".

"Vreau să vă spun că mint editorii cu ne-ru-și-na-re! Prețul cărților nu crește, decât într-o cantitate nesemnificativă, unul la mână. Doi la mână: suplimentul ăsta minuscul îl plătesc cititorii, cumpărătorii, nu editorii. Cititorii plătesc infim mai mult. Gândiți-vă că e vorba de un timbru fix cu valoare forfetară de 1 leu, care se pune pe orice carte care costă de la 15-20 de lei în sus până la nu știu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majoră a editorilor — asta este minciuna și țin s-o spun — este că vor să acopere evaziunea fiscală. Nu vor să se controleze câte exemplare vând. Ăsta este adevărul", a declarat duminică Nicolae Manolescu, susținător al legiferării timbrului cultural.

Președintele USR consideră că e vorba de o "evaziune fiscală majoră" pe care editorii "încearcă s-o acopere", invocând "creșterea prețului și apelând la cititori, să se plângă, vai de lume, că n-au!".

"Niciun editor n-a reușit până acum, n-a vrut să spună exact cât a vândut. Am experiență cu propriile cărți. Cu o singură excepție, o singură editură, unde știu cât s-a vândut, de la celelalte n-am știut niciodată nimic", a spus Manolescu.

Întrebat de afirmații potrivit cărora Varujan Vosganian și Traian Dobrescu, membrii ai USR, s-ar număra printre "beneficiari direcți ai legii", președintele Uniunii le-a calificat drept "o mare ticăloșie".

"N-are nicio legătură Vosganian cu o asemenea poveste. Nicio legătură n-are. Și nici nu văd cum ar putea avea. E aberant totul. Absolut un delir. Un delir. Vor s-ascundă evaziunea fiscală. O carte cu un timbru pe ea nu poate fi pusă în vânzare — să zic așa — în mod ilicit. Nu are timbru, editorul plătește. Deci, se controlează foarte ușor evaziunea. Dacă vor s-o ascundă, singurul mijloc e de a spune 'A... mergeți împotriva cititorilor... scumpiți cărțile...' Ia gândiți-vă! O carte care costă 20 de lei, să zicem. Și vine un timbru de-un leu. Are vreo importanță? Adică eu dau 20 lei pe-o carte și nu dau 21?", a mai spus Nicolae Manolescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 feb, 08:54
Gogu
De ce?
Trantorii nu mananca mult - 1 leu de la fiecare carte. De ce cred unii ca au drepturi fara sa faca nimic? Poate nu stie Manolescu 80% dintre cartile cumparate nu sunt citite!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ