Studiu: Câţi români plătesc facturile la timp

| 16 sep, 2014

Românii îşi plătesc mai greu facturile decât restul est - europenilor, din cauza situaţiei economice de ansamblu, a şomajului şi a blocajului financiar, iar situaţia a continuat să se înrăutăţească pentru al doilea an consecutiv, reiese dintr-un studiu referitor la comportamentul de plată în ţările europene al companiei EOS KSI România.

"Cu doar 70% din facturi plătite la timp, clienţii români sunt, alături de bulgari, plătitorii cel mai puţin punctuali din Europa de Est, în timp ce media pe regiune este de 72%, iar media peneuropeană este de 75%. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ, de la aproape 10% în 2012, la 5% anul acesta", a explicat directorul Georg Kovacs EOS KSI.

Potrivit studiului, principalele cauze pentru care românii nu îşi plătesc la timp facturile sunt situaţia economică actuală (35%), şomajul (31%) şi supraîndatorarea (17%).

În cazul firmelor, cauzele pentru care nu îşi plătesc la timp facturile sunt problemele cu fluxul de numerar (44%) şi neplata la timp a facturilor de către proprii clienţi (52%).

'Prin urmare, o îmbunătăţire a situaţiei economice generale, precum şi iniţiativele guvernamentale reprezintă factori cheie în îmbunătăţirea comportamentului de plată în România', susţine Georg Kovacs.

Şi în ceea ce priveşte termenele de plată, România stă mai rău decât ţările vecine. Pentru persoanele fizice, termenul de plată este, în medie, de 33 de zile, faţă de 29 de zile în Europa de Est. În schimb, companiile româneşti plătesc mai repede decât cele este europene, respectiv în 40 de zile faţă de 42 de zile.

Întârzierile după data scadenţei sunt, în medie, de 28 de zile în România, şi de 27 de zile în celelalte ţări est-europene, a mai spus Georg Kovacs .

Studiul 'Comportamente de plată în ţările europene' a fost realizat pe baza chestionării unui număr de 2.600 de persoane cu funcţie de conducere din 12 ţări europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ