Surse: Stavarache, Cenuşă şi Goian au încălcat condiţiile de eliberare sub control judiciar

| 01 iul, 2014

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum şi cei doi oameni de afaceri Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, reţinuţi joi pentru luare de mită de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se află marţi la Curtea de Apel Bacău, unde o instanţă judecă o acţiune a procurorilor potrivit căreia cei trei ar fi încălcat condiţiile de eliberare sub control judiciar stabilite de magistraţii instituţiei judecătoreşti.

Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, ar fi părăsit împreună în acelaşi autoturism sediul poliţiei municipale în seara în care au fost eliberaţi, ceea ce încalcă decizia judecătorească conform căreia acestora li s-a interzis să se întâlnească după eliberarea condiţionată, conform surselor citate de Agerpres.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, s-a prezent luni la sediul poliţiei municipiului potrivit obligaţiei survenite ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bacău de a-l elibera sub control judiciar.

Aceasta a fost prima prezentare a lui Stavarache la poliţie în cadrul măsurii de control judiciar decisă joi.

Citeşte şi: Baronul de Bacău, Romeo Stavarache, învârtea din stilou „afaceri” de sute de mii de euro


Potrivit hotărârii judecătoreşti, Romeo Stavarache şi ceilalţi doi suspecţi reţinuţi împreună cu acesta, oamenii de afaceri Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, proprietari de firme media în judeţul Bacău, trebuie să se prezinte la organele de cercetare sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi, să nu ia legătura unul cu altul şi cu ceilalţi coinculpaţi sau martori, să nu părăsească ţara fără să anunţe şi să se prezinte la poliţie după un program stabilit.

Până la o soluţie definitivă, pentru că hotărârea instanţei a fost contestată, poliţiştii băcăuani au hotărât ca primarul Romeo Stavarache să se prezinte la sediul instituţiei pentru supraveghere de două ori pe săptămână.

Romeo Stavarache fusese reţinut joi de procurorii DNA, alături de cei doi oameni de afaceri, fiind suspectaţi de mai multe fapte de corupţie.


Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 - octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei şi, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie - aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.

În dosar se desfăşoară cercetări şi cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie Bacău din cadrul MAI.

Tag-uri: DNA, Romeo Stavarache
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ