Svetlana Alexievich a câștigat PREMIUL NOBEL pentru Literatură UPDATE

| 08 oct, 14:17

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câștigat joi Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru "scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre", conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la Stockholm.

UPDATE Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, a descris într-un scurt interviu stilul scriitoricesc al Svetlanei Alexievich.

"Trăieşte la Minsk şi este o scriitoare extraordionară. În ultimii 30-40 de ani, principala ei preocupare a fost să compună o hartă a individului sovietic şi post-sovietic. Dar nu este o hartă cu evenimente istorice. Este o istorie a emoţiilor. Svetlana ne oferă o lume a emoţiilor. Putem spune că toate aceste evenimente istorice pe care le descrie în cărţile ei - dezastrul de la Cernobîl, războiul Rusiei în Afganistan - sunt, într-un fel, doar pretexte pentru a explora individul sovietic şi post-sovietic", a spus Sara Danius, citată de The Guardian.

"A făcut mii de interviuri cu cu copii, femei şi bărbaţi. În felul acesta ne oferă o istorie a fiinţei umane despre care noi nju cunoaştem prea multe", a mai spus Sara Danius.

 

Născută în Ucraina dintr-un tată belarus și o mamă ucraineană, Svetlana Alexievich, 67 de ani, s-a stabilit în Belarus și era favorita cercurilor literare și a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare. A scris despre unele dintre cele mai dramatice evenimente cum ar fi cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul sovieto-afgan, căderea Uniunii Sovietice şi dezastrul de la Cernobîl.

După persecuţia din regimul Lukashenko, a părăsit Belarusul în 2000. A locuit timp de zece ani la Paris, Gutenburg şi Berlin, iar în 2011 Alexievich s-a mutat înapoi la Minsk.

Stilul ei literar polifonic, care propune un colaj de voci umane compus cu atenție, este evidențiat de cărți de proză precum "Černobyl'skaja molitva" — 1997 (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster), "Cinkovye mal'čiki" — 1990 (Zinky Boys — Soviet voices from a forgotten war), un portret al războiului susținut de URSS în Afganistan în 1979 și 1989, sau "Vremja second chend" — 2013 ('Second-hand Time: The Demise of the Red (Wo)man').

"Activitatea Svetlanei Alexievich este la granița dintre documentar și roman , un gen care nu a fost recompensat pănă acum", a declarat suedezul Bjorn Wiman.

"Am căutat un stil care să mă aducă cât mai aproape de realitate. Realitatea imediată m-a atras întotdeauna ca un magnet, m-a torturat şi m-a hipnotizat, am vrut s-o aştern pe hârtie. Aşa că am dezvoltat acest lucru prin vocile unor persoane reale şi prin confensiuni, documente şi martori. Aşa văd şi aud eu lumea, ca un cor de voci individuale şi un colaj al detaliilor vieţii de zi cu zi. Aşa functionează ochiul şi urechea mea. În acest fel pot fi în acelaşi timp scriitor, reporter, sociolog, psiholog şi predicator", a spus proaspăta laureată într-un interviu.

Doar 13 femei din 111 laureaţi au câştigat premiul Nobel din 1901 şi până astăzi. Ultima femeie căreia i-a fost decernat premiul Nobel a fost canadianca Alice Munro, în 2013.

În 2014, Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, “pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 oct, 19:06
mariana
Afacerea fenomenala! Daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email:[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ