Traian Băsescu acuză din nou: Ponta minte, a fost ofiţer acoperit

| 28 oct, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că premierul Victor Ponta minte atunci când afirmă că nu a fost ofiţer acoperit în SIE.

'Minte. Eu nu am făcut dezvăluiri, pentru că a dezvălui înseamnă să ai un document secret sau un document şi să-i spui conţinutul. Au fost afirmaţii pe care le-am făcut şi baza în care le-am făcut este una solidă, aşa este, este reală, în 1997-2001 Victor Ponta a fost şi procuror în Parchetul General, adică la sector întâi, şi după ce a devenit ofiţer SIE în '97 a promovat foarte repede la Parchetul General şi această afirmaţie o susţin în continuare', a spus Băsescu, la Adevărul Live. 

El a arătat că nu a consultat documente care nu sunt publice.

'Ce nu înţelege Victor Ponta, nu este neapărat un lucru rău să fii ofiţer SIE, însă te pune în situaţie dificilă dacă ai ca preşedinte - dânsul vrea să devină preşedinte - o asemenea taină şi oricând eşti manevrabil, ori eu am o percepţie a riscului din acest punct de vedere. România are două servicii extrem de puternice - SIE şi SRI - servesc interesele, fac ce trebuie pentru ţară, nu am a le reproşa nimic, însă ca orice serviciu atunci când prinde slăbiciune extinde aria de influenţă şi eu nu spun că acest lucru se va întâmpla sigur, dar nu avem voie să riscăm ca serviciile să dobândească influenţă în zona politicului, iar ce a făcut dl. Meleşcanu promovând hotărârea pe care i-a aprobat-o dlui Ponta este o astfel de ingerinţă politică, ingerinţă a serviciului în politică, fiind că au făcut hotărârea 223', a afirmat Băsescu.

El a apreciat că în situaţia în care Victor Ponta ar ajunge şef al statului ar putea fi şantajat de fostul lui ofiţer de legătură, de serviciu. 

'Eu nu spun că se va întâmpla, dar preşedintele în funcţie trebuie să fie un om liber de orice posibilitate de şantaj', a afirmat Băsescu. 

Şeful statului a susţinut că Ponta era un 'ţângău', 'un copil', un 'ţânc' ca experienţă în calitate de ofiţer, fiind utilizat la 'altceva'.

'În Parchetul General uneori mai ajung şi oameni cu care un serviciu sau altul are interese să fie scăpat şi cred că aici a fost utilizat Victor Ponta', a spus Băsescu. 

El a mai arătat că hotărârea 223 nu a fost avizată de CSAT, iar accesul şefului statului a fost îngrădit la informaţii secret de stat. De asemenea, Băsescu a spus că Ponta a încălcat Constituţia. 

'V-am spus public, nu mă puneţi să fac şi acţiuni, dacă societatea este interesată nu au decât să deschidă o acţiune şi instanţa va obliga SIE, fiind vorba de informaţie de interes public. Sunt două lucruri care nu pot fi ascunse sub secretul de stat: dacă este o informaţie de interes public şi atunci când este vorba de încălcarea legilor. Ori în cazul lui Victor Ponta s-a încălcat Constituţia care interzicea magistraţilor să aibă şi alte activităţi, cu excepţia învăţământului', a adăugat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că dacă va fi o acţiune în instanţă şi se va proba că Victor Ponta a fost în perioada 1997-2001 ofiţer acoperit, acest fapt poate avea efecte în străinătate. 

'În mod cert nu mai există un serviciu care astăzi să încalce Constituţia sau vreo lege', a mai afirmat Băsescu. 

De asemenea, el a mai precizat că serviciile sunt foarte puternice şi trebuie să rămână instrumente, şi nu jucători politici. 

Şeful statului a conchis că trebuie modificată legislaţia, astfel încât controlul parlamentar asupra serviciilor să fie eficient. În plus, el a avansat ideea preluării conducerii serviciilor de către oameni din interiorul acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ