Băsescu: Voi numi miniştrii când Guvernul îşi asumă răspunderea pe un program de guvernare

| 04 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va respecta deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale si va numi toti ministrii cand conditiile vor fi îndeplinite.

Preşedintele Traian Băsescu iese la declaraţii după ce Parlamentul a dat votul de încredere pentru Cabinetul Ponta 3.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

- Astazi s-a adoptat hotararea de numire a unui numar de ministri, punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite.

- Ce am solicitat eu, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii de sustinere a Guvernului in Parlament, sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi in Parlament.

Opţiunile în viziunea preşedintelui

1. Una este cea care pleaca de la realitatea unei întampinari la CCR facute de grupul PDL si al PMP. Au avut numarul de semnaturi cu care au depus la CCR o intampinare legata de continutul hotararii Parlamentului. La aceasta ora nu stiu continutul documentului inaintat la CCR, pot intui ca e vorba de aceeasi problema a legitimitatii Guvernului pe un program adoptat de Parlament cand USL era o realitate politica. De altfel, comportamentul fostului co-preşedinte al USL arată că nu mai există USL.

2. Al doilea considerent e legat de nevoia existentei acestui program de guvernare. Am discutat cu premierul azi, sper ca in perioada urmatoare sa dea o solutie a asumarii raspunderii actualului Guvern pe un nou program de guvernare care sa reflecte noile aliante politice din Parlament.

Nu stiu cand va stabili CCR un termen, nici nu ai cu cine sa vorbesti la ora asta la CCR, probabil maine se va da un termen, dar cea mai rapida solutie mi se pare cea a adoptarii maine a noului program de guvernare, in Guvern, iar Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament si eu va asigur ca, in momentul in care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita sa semnez decretele de instalare a noilor ministri.

E adevarat ca si pe programul de guvernare se pot depune motiuni de cenzura, dar nu vad ce ar putea fi intr-un program atat de grav incat sa incalce Constitutia. As exclude posibilitatea ca, odata adoptat programul, sa mai fie o problema o eventuala motiune de cenzura.

Daca maine premierul va face solicitarile pe care le-am convenit cu siguranta nu vom iesi din termenul de interimat.
Ce se va face, va spune premierul.

Inca o data, as vrea sa fac o ultima precizare, nu pentru a preveni dezbaterile incorecte, jocuri si alte povesti ale analistilor.

Suntem intr-o situatie in care toti trebuie sa intelegem ca nu merge "dăi că merge și asa".

E vorba de instalarea unui guvern si vreau sa raspundem la toate exigentele Constitutiei, astfel incat legitimitatea Guvernului sa fie cat mai buna, avand in vedere schimbarea masiva de suport parlamentar.

Grupul PDL / PMP a facut ceea ce imi propuneam sa fac eu (sesizarea CCR), nu e cazul sa mai fac niciun conflict interinstitutional.

Procedura pe care am propus-o cu asumarea de catre premier si Guvern a noului program ridica si semne de intrebare cu privire la legitimitatea desemnarii premierului pe USL. E un lucru pe care trebuia sa-l vrea premierul fara sa-l cer eu.

Se poate considera ca imi doresc un guvern cu legitimitate. Programul de guvernare e contractul dintre Guvern si electorat, nu dintre Guvern si Parlament. Acel contract trebuie sa reflecte realitatea instalarii unui Guvern intr-o noua structura politica.
Trebuiesc trecute obligatiile cu privire la steagul secuiesc, la universitatea Tg Mures. Altfel e un program neacoperit de realitatea de azi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 mar, 2014
constantin
Circ!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ