Traian Băsescu TRAGE un semnal de alarmă! România nu-și permite să se joace cu marile puteri

| 15 iun, 08:47

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat, duminică, la Iași, politica externă din ultima jumătate de an, arătând că, în acest domeniu, România trebuie să aibă "opțiuni fără dubii", iar "ambiguitatea" este "o mare greșeală".

"De șase luni, parcă nu știm în ce direcție s-o luăm. Parcă am vrea puțin și cu America, parcă am vrea puțin și cu Germania, ceva mai mult cu China și, dacă se poate, și cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară. România trebuie să aibă opțiuni fără dubii ori ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greșeală. Ani de zile se muncește la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile", a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Citește și:  Ambasada SUA către ROMÂNIA: "unul dintre cele mai bune parteneriate"

Ulterior, în cadrul aceleiași întruniri de la Iași, invitatul de onoare al PMP a revenit asupra acestui subiect.

"Marea prietenie româno-chineză, să-i spun așa, "marea pretinie", cu marea prietenie și lingușeală către Federația Rusă, prin participarea la festivitățile de la Baku, arată că România este pe punctul de a încerca să facă iarăși ceea ce făcea Ceaușescu, când acesta credea că România poate fi o putere globală și făcea jocuri cu toată lumea. Sau credea că le face. Superputerile nu admit parteneriatul sincer sau nu recunosc parteneriatul sincer unei țări care are o astfel de politică externă. Dacă o vom consolida așa, în ambiguitate, vor trebui din nou ani de zile pentru a reașeza România pe o linie credibilă de politică externă", a arătat Traian Băsescu.

El a mai apreciat că relația cu Federația Rusă reprezintă "un gest de ambiguitate" în politica externă a României și l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru prezența sa la deschiderea Jocurilor Europene, eveniment care s-a desfășurat vineri seara la Baku, Azerbaidjan.

Citește și:  VICTOR PONTA, mesaj despre parteneriatul STRATEGIC cu SUA

"Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri și președinți din Asia centrală, în condițiile în care nici un premier din UE n-a fost și nici un președinte european n-a fost acolo ( la Baku-n.r), arată că Victor Ponta nu mai știe cum să rânjească", a spus fostul președinte.

Traian Băsescu a participat, duminică, la întâlnirea regională a Partidului Mișcarea Populară.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ