Trei femei au fost reţinute în dosarul pensionărilor fictive din Bucureşti

| 28 oct, 19:03

Trei inculpate au fost reținute de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și au fost prezentate miercuri în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar privind fraude cu dosare de pensionare în care au fost efectuate în urmă cu o zi percheziții la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne și la alte instituții publice.

Victorița Daniela Pavel și Vasilica Lațiu au fost reținute sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la înșelăciune, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals și trafic de influență, iar Patricia Cristina Dincă — pentru fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals și complicitate la înșelăciune, potrivit unui comunicat al PÎCCJ.

Patricia Cristina Dincă este suspectată că, în calitate de referent registratură la Spitalul de Urgențe "Dimitrie Gerota", folosindu-se de baza de date și infrastructura de la locul unde își desfășura activitatea profesională, a falsificat, în schimbul unor sume de bani, mai multe scrisori medicale de externare care vizau mai multe secții ale unității medicale, prin care erau atestate situații false, respectiv perioade de internare fictive și diagnostice medicale nereale.

"Aceste documente erau înmânate, prin intermediul inculpatei Pavel Daniela Victorița, unor persoane interesate în dobândirea sau menținerea frauduloasă a dreptului la pensie, ajutând astfel, cu ocazia depunerii cererii pentru înscrierea sau menținerea la o categorie de pensie, la inducerea în eroare a Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, inculpata Dincă Patricia Cristina a scanat ștampila rotundă a Spitalului de Urgență "Dimitrie Gerota" și a copiat pe un stick personal mai multe scrisori medicale din baza de date a spitalului, cu diferite diagnostice, pe care le-a utilizat cu ocazia falsificării documentelor", se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, actele medicale false figurau ca fiind întocmite de mai mulți medici din cadrul Spitalului de Urgență "Dimitrie Gerota" și erau vândute pentru sume de bani cuprinse între 150 și 4.000 de lei. Beneficiarii au folosit înscrisurile la comisiile medicale pentru obținerea sau menținerea pensiilor pe caz de boală, cu toate că în mod real nu sufereau de afecțiuni medicale sau afecțiunile erau mult mai ușoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat în dosarul de pensionare.

"Pentru falsificarea acestor scrisori medicale, inculpata s-a folosit de calculatorul personal, pe care deținea un program denumit "Program de făcut ștampile", iar toate datele erau salvate în mai multe foldere atât pe calculator, cât și pe un stick pe care îl purta în permanență asupra sa. De asemenea, aceasta deținea parafe cu numele unor medici din cadrul Spitalului de Urgență "Dimitrie Gerota"", se mai arată în comunicatul PÎCCJ.

În urma verificărilor efectuate de anchetatori au fost identificate 174 de scrisori medicale false, emise pe numele a 155 de persoane din mai multe județe, documentele fiind depuse la casele județene de pensii.

Procurorii mai susțin că Daniela Victorița Pavel și Vasilica Lațiu identificau persoanele interesate de obținerea frauduloasă a unor decizii de pensionare medicală, dar și de menținerea acestora cu ocazia reevaluărilor periodice, pe baza unor acte medicale falsificate de Patricia Cristina Dincă. Cele trei le lăsau impresia beneficiarilor acestor documente că au influență directă asupra persoanelor cu funcție de decizie în comisia de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă sau printre cadrele medicale emitente ale documentelor medicale.

"Inculpata Pavel Daniela — Victorița se întâlnea săptămânal cu inculpata Dincă Patricia Cristina, context în care îi remitea acesteia din urmă copii ale cărților de identitate pentru persoanele interesate și înscrisuri cu diagnosticele medicale ale acestora, precum și suma de 150 de lei/persoană, urmând ca, ulterior, inculpata Dincă Patricia Cristina să îi restituite documentele primite inițial împreună cu scrisorile medicale de externare întocmite în fals, având la bază diagnosticele arătate de fiecare beneficiar al acestora", se menționează în comunicat.

Cele două s-au întâlnit și pe 27 octombrie 2015, fiind oprite de polițiști imediat după ce s-au despărțit, ocazie cu care a fost întocmit procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante. Cu prilejul percheziției corporale efectuate asupra suspectelor au fost identificate mai multe documente cu înscrisuri olografe reprezentând diagnostice și numele unor persoane, împreună cu datele acestora de identificare, înscrisuri medicale, precum și sumele de 500 de lei și 100 de euro.

Inculpatele reținute au fost prezentate cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ