Un politican italian s-a LĂUDAT ca A BĂTUT un român. Care a fost reacția României

| 19 oct, 2014

Ministerului Afacerilor Externe a reactionat, duminica, dupa ce un politician italian s-a laudat pe o retea de socializare ca a batut un roman.

Anthony Aliano (foto), consilier municipal in orasul Montesilvano (regiunea Abruzzo, centrul Italiei), a explicat pe Facebook ca i-a aplicat "doi pumni de calitate superioara" unui pieton roman care ii lovise masina cu piciorul. El a precizat ca a fost o razbunare pentru faptul ca nu a fost tratat frumos cand a venit in Romania.

"Consideram inadmisibila atitudinea exprimata de un politician, reprezentant al administratiei locale din Italia, ale carui afirmatii injurioase la adresa unui presupus roman denota o evidenta atitudine xenofoba si prejudecati grave la adresa cetatenilor romanilor in ansamblu, fiind in acelasi timp un indemn direct la violenta", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Brandusa Predescu.

Aceasta a precizat ca este inacceptabil ca un oficial al unui stat membru UE, "prieten si partener", sa aiba un astfel de limbaj denigrator, chiar daca este pe o retea de socializare.

MAE considera ca astfel de afirmatii, cu evidenta conotatie xenofoba, afecteaza si decredibilizeaza rolul de model si de reper al unui ales local.

Purtatorul de cuvant al MAE a precizat ca Romania respinge orice manifestare prin care "cetatenii sai sunt discriminati, etichetati jignitor si denigrati in societatile europene in care au ales sa traiasca, exercitandu-si drepturile egale cu toti ceilalti cetateni europeni.

Din aceasta perspectiva, Romania nu va ezita sa se disocieze si sa condamne public atitudini de tipul celei mentionate care promoveaza xenofobia insotita de violenta si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari si pozitii politice extremiste, in contrast total cu valorile europene".

Mai mult, Predescu anunta ca Romania spera ca societatea italiana sa respinga astfel de pozitii.

Autoritatile italiene sa se autosesizeze

De asemenea, si ministrul dlegat pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a blamat atitudinea oficialului italian si considera ca autoritatile din Peninsula ar trebui sa se autosesize.

"E inacceptabil acest tip de comentariu facut de un politician. Nu stim daca acel cetatean este roman sau nu, dar acest tip de interpretare fata de un cetatean european e inacceptabila. Premierul Ponta a spus foarte clar la Trino ca nu va accepta ca un cetatean roman sa fie tratat diferit fata de orice alt cetatean european.

Trebuie luata atitudine atat din partea noastra, cat si din partea clasei politice italiene. A indemna la violenta e ilegal si pedepsit de orice lege al oricarui stat european. E nevoie ca cineva sa se autosesizeze din Italia", a declarat ministrul Stanoevici, la Antena 3.

Oficialul roman a subliniat ca nu este prima oara cand extrema dreapta atrage atentia cu astfel de discursuri.

"E un discurs pe care il cunoastem din partea extremei drepte. Acesti indivizi n-au nicio legatura cu politica, folosesc acest gen de discurs pentru a arata ca exista, ca se ocupa cu ceva, desi ei nu se ocupa cu nimic.

Am transmis celor care sunt acolo si am sa iau legatura cu ambasadoarea Romaniei la Romapentru a incerca sa luam legatura cu acest individ. Dar nu va avea niciun fel de curaj pentru a purta un dialog in termeni civilizati si europeni", a conchis ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2014
tyrex
Trebuia sa-ti dea un picior in gura macaronar cretin si poate dupa declaratiile tale mai dai o raita prin Romania sa ne laudam si noi la fel . Spurcaciune de broscar infatuat si oligofren tot aveti impresia ca sunteti buricul pamintului. Va pare rau de vremurile cind veneati in Romania sa fu...ti fetele de aici pe o pereche de dresuri nu? Siktir gunoiule.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ