Unde este vina primarilor că Iohannis şi Antonescu au ales să vândă voturile primite în 2012?

| 29 aug, 2014

Dintre cele două mari partide de dreapta, cel mai neliniştit în ceea ce priveşte măsura executivului este PNL, care se vede pus acum în faţa perspectivei de a pierde un număr considerabil de aleşi locali.

De câteva zile, opoziţia în general şi PNL-ul în special au intrat în vrie, urlând din toţi rărunchii în ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă prin care se doreşte clarificarea majorităţilor de la nivelul administraţiei locale. Din acest punct de vedere, ilustrativă este atitudinea dreptei faţă de ordonanţa executivului, opoziţia demonstrându-şi disperarea. De la scrisori adresate instituţiilor europene şi până la exerciţii penibile, precum ieşirea la film din Piaţa Victoriei, liderii ACL nu fac altceva decât să demonstreze cât de tare le este frică de o măsură care le poate crea probleme în teritoriu.

Citeşte şi: Migraţia primarilor – PNL se teme că va plăti preţul trădării votului din 2012

Dintre cele două mari partide de dreapta, cel mai neliniştit în ceea ce priveşte măsura executivului este PNL-ul, care se vede pus acum în faţa perspectivei de a pierde un număr considerabil de aleşi locali. Însă, dincolo de declaraţiile şi acţiunile pe care liderii liberali le vor încerca în perioada imediat următoare problema este în esenţă una simplă şi îşi are originea în discrepanţa apărută între politica de la nivel central şi cea de la nivel local după alegerile din 2012.

În USL pricipiul aplicat atunci când a venit vorba despre nominalizarea candidaţilor la alegerile locale de acum doi ani a fost în mod evident avantajos PNL-ului. Dacă privim lucrurile strict contabil, PNL a câştigat câteva zeci de primării şi câteva posturi de preşedinţi de consilii judeţene în locuri în care nu ar fi avut nicio şansă fără sprijinul celorlalte partide din USL.

Iniţial, după ruperea USL, conducerea PNL îi lăsase pe aleşii din teritoriu să decidă în legătură cu menţinerea majorităţilor alături de PSD şi celelalte partide rămase la putere. Măsura era una de bun simţ, din moment ce permitea ca guvernarea locală să funcţioneze normal şi în favoarea cetăţenilor care au validat în 2012 anumite proiecte comunitare. Dacă liberalii ar fi avut o urmă cât de mică de decenţă, atunci ar fi trebuit să menţină într-o formă sau alta această decizie, asigurând astfel că nu vor apărea blocajele ce au luat naştere după crearea majorităţilor artificiale constituite în ultimele luni.

În schimb, pe măsură ce apropierea de PDL a devenit după europarlamentare din ce în ce mai publică şi poziţia liderilor liberali faţă de ce se întâmplă în teritoriu s-a schimbat cu o sută optzeci de grade. Ordinul trimis de la centru a fost acela că orice alianţă locală cu PSD trebuie ruptă şi trebuie realizate noi majorităţi alături de democrat-liberali. Astfel, anumitor primari şi aleşi locali liberali li s-a cerut nici mai mult nici mai puţin decât să încalce atât votul acordat de cei care i-au ales cât şi propria conştiinţă, fiind obligaţi să constituie majorităţi locale artificiale. În multe cazuri rezultatul a fost reprezentat de blocarea activităţii instituţiilor locale, în ciuda dorinţei liberalilor din teritoriu de a lucra în sprijinul cetăţenilor care i-au ales.

Citeşte şi: Ambasada SUA: "Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales" pentru ordonanţa primarilor

Toate aceste elemente sunt importante deoarece ele demonstrează de ce retorica liberalilor de la centru în legătură cu Ordonanţa executivului reprezintă o dovadă de ipocrizie dusă la maxim şi fără nicio urmă de respect faţă de oamenii care dintr-un motiv sau altul au susţinut PNL-ul. Încercarea conducerii PNL de a-i menţine pe anumiţi aleşi liberali legaţi de partid nu arată decât disperarea la care conducerea liberală a ajuns în ceea ce priveşte şansele liderului partidului de a ajunge la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ