Partenerii externi ai României cunosc efectele ruperii USL

| 29 aug, 2014

Ambasade le SUA şi Marii Britanii la Bucureşti atrag atenția că nu doresc să mai fie atrase în dezbateri de politică internă ale României, ceea ce reprezintă implicit o critică la adresa modului în care opoziția a acționat în trecut.

Obișnuiți să compenseze lipsa de forță politică internă prin campanii de dezinformare a partenerilor externi ai României, democrat-liberalii, secondați de această dată și de liberalii lui Klaus Iohannis, au încercat să procedeze și în cazul OUG privind aleșii locali de o manieră similară modului în care au acționat cazul suspendării lui Traian Băsescu. Așa încât, au inițiat o scrisoare pe care au transmis-o către ambasadele UE și SUA, în care se plângeau nici mai mult nici mai puțin că OUG în discuție ar fi în fapt un pas pregătitor pentru fraudarea alegerilor și cereau partenerilor externi ai României să intervină pentru apărarea statului de drept și a democrației românești.

Citeşte şi: Ambasada SUA: "Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales" pentru ordonanţa primarilor

Răspunsul a venit prompt, chiar a doua zi după trimiterea scrisorii în discuție. Doar că el nu a avut nici pe departe tonul critic vehement la care se așteptau liderii ACL. Atât Ambasada SUA, cât și cea a Marii Britanii au refuzat să se implice și au subliniat că este vorba despre o problemă internă a României, pe care actorii politici interni sunt cei mai în măsură să o rezolve.  „Legislaţia privind statutul aleşilor locali este o chestiune internă a României”, a precizat fără echivoc Ambasada Marii Britanii, în timp ce ce a SUA a subliniat că ”măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”.

Refuzul celor două ambasade de a lua poziție în chestiunea OUG privind aleșii locali este în aceste condiții o palmă aplicată ACL. Fiindcă, în loc să susțină poziția opoziției, cele două ambasade atrag atenția că nu doresc să mai fie atrase în dezbateri de politică internă ale României, ceea ce reprezintă implicit o critică la adresa modului în care opoziția a acționat în trecut. Altfel spus, americanii și britanicii  au predat o lecție usturătoare ACL, atrăgându-le atenția, vorba românului, că ”ulciorul nu merge de multe ori la apă” și că nu mai sunt dispuși să se lase utilizați și manipulați.

Citeşte şi: Ambasada Marii Britanii despre migraţia primarilor: Modificările legislative intră în competenţa parlamentului

Ceea ce era în fond o reacție de anticipat ținând cont că, de la evenimentele din vara anului 2012, partenerii externi ai României s-au putut convinge că PDL i-a dezinformat cu bună știință. În ciuda minciunilor cu care au fost intoxicați atunci, s-a demonstrat că PSD și Victor Ponta nu au adus apocalipsa statului de drept și a democrației românești. Ba dimpotrivă, de atunci încoace s-au făcut pași importanți în consolidarea independenței justiției, iar premierul și majoritatea care îl susține au făcut tot ceea ce era posibil pentru a întări funcționarea democrației românești ca inițiatori ai procesului de modificare a Constituției. În schimb, procesul a fost blocat însă tocmai de liberali și democrat-liberali care astăzi se dau mari apărători ai democrației și ai statului de drept, deși altminteri nu au nicio reținere să calce în picioare sensul votului românilor prin majorități ilegitime și să blocheze dezvoltarea comunităților locale. Ceea ce, după cum o dovedește răspunsul celor două ambasade, partenerii externi ai României știu foarte bine, dar nu aveau cum să o spună direct. Așa încât, au ales să o comunice mai pe ocolite, printr-o reacție principială și moderată, dar care, analizată la rece, se dovedește a fi exact opusul a ceea ce sperase ACL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 aug, 2014
klopstock
OUG
Este firesc.Conventia de la Viena privind activitatea diplomatica interzic asemenea imixtiuni in politica interna a statelor.Daca s-a procedat altfel pana acum este foarte rau.Ce s-ar intampla in caz contrar,daca ne raportam la principiul suveranitatii statelor.
29 aug, 2014
Liana
Opozitia si romanii trebuie sa inteleaga , ca nimeni,dar absolut nimeni nu ne rezolva problemele interne.Noi romanii trebuie sa tim ce vrem:la est sau la vest.Daca vrem la est,batem din palme cand il vedem pe Ponta si-i spunem ce frumos si destept este.Daca vrem la vest,trebuie sa luam atitudine fata de derapajele lui Ponta si ale guvernului lui.Opozitia,in special PNL-ul trebuie sa recunoasca odata pentru totdeauna ca a participat in mod direct la calcarea statului de drept in picioare.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ