Ura – efect al regimului Băsescu

| 10 aug, 2014

După ani de lupte prin tribunale, după o decizie în primă instanță dată în luna noiembrie și după un apel cel puțin complicat, cu complete recuzate și cu un judecător reținut de DNA, ce-i drept în altă cauză, vineri a fost dat în sfârșit verdictul final în cazul Dan Voiculescu-ICA. Astfel, instanța a dispus condamnarea omului de afaceri la zece ani de închisoare, dar și sechestrarea mai multor imobile și active deținute de el și de familia sa.

Din punct de vedere simbolic, decizia de ieri a instanței va atârna greu, din moment ce prin ea este încarcerat un personaj public extrem de influent, care până de curând părea aproape intangibil. Dacă mai adăugăm și sechestrul pe care instanța l-a dispus în cazul mai multor imobile și active deținute de familia Voiculescu, atunci avem imaginea unei decizii a cărei efecte se vor face simțite mult timp de aici înainte.

Și, totuși, dincolo de întreaga afacere ICA, la fel de important este și modul în care sentința a fost prezentată și mai apoi comentată în mass-media românească, mai ales în partea sa de dreapta încă loială lui Traian Băsescu și oamenilor săi. Chiar și pentru un observator prea puțin obișnuit cu orientările anumitor posturi Tv sau ziare a fost evident cum anumiți jurnaliști se bucurau vizibil de sentință și comentau știrea pornind exact de la opiniile lor personale despre Dan Voiculescu.

CITESTE SI  Voiculescu a refuzat mâncarea şi apa din penitenciar. Ce solicitări a făcut mogulul în prima zi de detenţie


De exemplu, la un moment dat pe B1 Tv se discuta despre efectele pe care sechestrele dispuse de instanță le vor avea asupra Antenelor lui Voiculescu. Deși expertul juridic invitat în platou încerca să explice că este prematur să vorbim despre efectele economice pe care decizia judecătorilor le va avea asupra Trustului Intact, moderatorul încerca să ducă discuția în direcția în care falimentul părea singura variantă. Dacă mai adăugăm și entuziasmul de care prezentatorul dădea dovadă atunci când făcea acest exercițiu, atunci imaginea completă a unui jurnalism de propagandă ieftină.

În final, comportamentul jurnaliștilor portocalii nu ar trebui să ne mire, mai ales dacă avem în vedere modelul pe care liderul politic căruia îi sunt loiali îl tot perpetuează de aproape un deceniu. Modelul conflictual al lui Traian Băsescu este arhicunoscut, la fel cum toată lumea cunoaște optica președintelui în legătură cu cei care i se opun. Pentru șeful statului, un competitor politic sau chiar o persoană care nu îi împărtășește viziunea reprezintă un adversar ce trebuie distrus complet, prin orice mijloace posibile. În plus, Traian Băsescu nu și-a disimulat niciodată bucuria atunci când un adversar de-al domniei sale era într-o poziție de inferioritate sau fusese învins complet.

Tocmai asta s-a văzut în emisiunile de pe B1 Tv și în paginile Evenimentului Zilei după verdictul din cazul ICA, această veritabilă ură îndreptată împotriva unui adversar al regimului. Din nefericire, tocmai acest stil deloc compatibil cu un sistem democratic civilizat de a te raporta le adversarii cuiva reprezintă cam cea mai mare și mai greu de îndepărtat moștenire a regimului patronat de Traian Băsescu în ultimii zece ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 aug, 2014
ION
URA,EFECTUL MANIPULARILOR SI MINCIUNILOR HAZNALEI3 DE ATATIA ANI DE ZILE DE CAND TOT SPALA CREIERE LA GREU !
EFECTUL POLITICII DIN UMBRA A FOSTULUI SECURIST SI TURNATOR , CEL CARE A PUS LABA PE MILIOANELE DE DOLARI DIN CONTURILE SECURITATII LUI CEAUSESCU ,DAN VOICULESCU,CEL MAI MARE MAFIOT AL ROMANIEI AL TUTUROR TIMPURILOR !
10 aug, 2014
ric
spuneti adevarul intreg...
Din pacate ura si dezinformarea vin de la antena 3!!! Daca ati face asta intr-o tara democratica ati fi automat scosi de pe post dupa 5 minute de mircea badea ,gadea, ursu ori dana grecu. Nu este admisibil sa ciuntiti adevarul asa cum il ciuntiti voi doar ca sa va aparati seful ,un fost securist care a furat din greu si cumparat tot ce a vrut!! Este o vorba din batrani, "fereasca D-zeu cand ajunge culdusul (ala fara bani) la putere", ca trece peste tot, rude, prieteni, numai sa-i fie lui bine. Eh, cam asa e si cu felix. Nu mai prezentati lucruri distorsionate ca distrugeti o tara care inca se chinuie sa iasa din mizeria comunista!!! Copiii vostri o sa va judece pt dezinformari, puneti umarul sa construiti nu sa distrugeti!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ