Valeriu Zgonea: Bucureştiul este astăzi gazda primului Parlament al Balcanilor

| 10 mai, 2014

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, că este un succes istoric transformarea dimensiunii parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud- Est (SEECP) în Adunare Parlamentară.

"Sunt onorat ca azi, după ani de efort şi de muncă, am transformat dimensiunea parlamentară în adunare parlamentară. Este un succes istoric pe care România, ţara care are preşedinţia organizaţiei, după un efort de aproape 12 luni, l-a realizat. (...) Spuneam ieri, că după ce pe 9 mai ne uităm la anul 1877, la 1945 şi celebrăm şi Ziua Europei, acum avem încă o bucurie, prima Adunare Parlamentară din procesul de cooperare din Europa de Sud-Est. Regiunea noastră a Balcanilor a fost mereu frământată de tensiuni şi conflicte. Astăzi este pentru prima dată când 12 parlamente naţionale din această regiune şi-au afirmat dorinţa de a merge împreună pe acelaşi drum, de a coopera şi colabora în următorii ani în dimensiunea parlamentară pentru bunăstarea şi securitatea popoarelor noastre,' a afirmat sâmbătă Zgonea în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Parlamentului Republicii Tirana, Ilir Meta, Parlament care va prelua preşedinţia AP a SEECP începând din vara acestui an, transmite Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor l-a asigurat pe preşedintele Parlamentului Republicii Albania că România va fi unul dintre cei mai puternici susţinători ai Tiranei atât în drumul său european, cât şi în mandatul de preşedinţie în exerciţiu al AP a procesului de cooperare din Europa de sud-est.

Valeriu Zgonea a subliniat că transformarea dimensiunii parlamentare în Adunare Parlamentară a avut loc în acord cu deciziile adoptate la cea de-a 10-a Conferinţă a Preşedinţilor de Parlamente din statele participante la SEECP, care a avut loc la Ohrid în mai 2013.

'Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Bucureşti reprezintă un moment istoric atât pentru România, cât şi pentru celelalte state din regiune. Ştim cu toţii că această zonă a Balcanilor a fost mereu frământată de tensiuni şi conflicte. Astăzi, este prima dată când toate cele 12 ţări din această regiune şi-au afirmat dorinţa fermă de a merge împreună pe acelaşi drum. Cel mai important mesaj pe care îl transmitem este că doar împreună putem să contribuim la progresul întregii regiuni. Doar împreună putem să promovăm interesul comun de consolidare a stabilităţii şi securităţii în Balcani şi să oferim o perspectivă europeană şi euro-atlantică pentru toate statele din Europa de Sud - Est. Putem spun că Bucureştiul este astăzi gazda primului Parlament al Balcanilor. O adunare parlamentară care va avea o angajare politică mai aprofundată şi o răspundere mai mare asupra cetăţenilor şi problemelor specifice din regiunea noastră. Iar pentru statele care nu sunt încă membre ale UE, prezenţa în acest format reprezintă o şansă extraordinară de a-şi îndeplini mai repede obiectivele de integrare europeană prin accelerarea alinierii la standardele şi valorile promovate de UE', a declarat Valeriu Zgonea.

Tag-uri: Valeriu Zgonea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ