Vasile Blaga, DENUNŢAT LA DNA de Darius Vâlcov. Ce răspunde co-preşedintele PNL

| 21 mai, 18:38

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov le-a declarat procurorilor DNA că Vasile Blaga, co-preşedinte PNL, a făcut intervenţii pentru ca firma Tehnologica Radion, administrată de Theodor Berna, să câştige contracte de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Olt.

UPDATE. Vasile Blaga a respins acuzaţiile din rechizitoriul DNA: "Nu am vorbit cu Darius Vâlcov despre niciun contract la sediul partidului și nici într-un alt loc. De altfel, acel tip de contracte nu era la Ministerul Dezvoltării, ci la Ministerul Mediului", a spus Vasile Blaga, citat de stiripesurse.ro.

 

Detalii despre acest caz apar în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, prin care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, transmite Agerpres.

"Astfel, inculpatul Vâlcov Darius a arătat că, în anul 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca SC Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile. Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca SC Tehnologica Radion SRL, prin reprezentantul său Berna Theodor, să câştige toate cele 3 licitaţii", se arată în rechizitoriu.

Citeste si: Un senator liberal a ajuns să cerșească funcții de la PSD

n justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a arătat că avea cunoştinţă că Berna Theodor a fost consilier personal al preşedintelui României, că Tehnologica Radion SRL era condusă 'din umbră' de către greii PDL de la acea vreme, 'printre care se afla şi domnul Vasile Blaga'. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Berna Theodor, spunându-i-se să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna Theodor şi s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion SRL, unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie 'cine este şi din partea cui vine'. În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL", mai spun procurorii.

Darius Vâlcov a mai declarat la DNA că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câştigarea licitaţiilor i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, Minel Prina a susţinut la DNA, atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu Darius Vâlcov, că în anul 2009 fostul ministru de finanţe i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile la SC Compania de Apă Olt SA.

Citeste si: Darius Vâlcov a fost trimis în judecată

"Rezultă acceptarea de către inculpatul Vâlcov Darius a propunerii de a-şi exercita influenţa reală - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt - pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante SC Compania de Apă Olt SA, respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către Vasile Blaga - secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă - a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii SC Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare", se mai arată în rechizitoriu.

Motivul pentru care Vasile Blaga ar fi intervenit la Darius Vâlcov era că Tehnologica Radion nu îndeplinea criteriile pentru a câştiga licitaţiile din judeţul Olt. 

Un reprezentant al companiei SC BIFF International SRL, care a participat la licitaţiile pentru lucrările din Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că Tehnologica Radion nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele 3 licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu Darius Vâlcov în biroul acestuia, iar fostul primar i-ar fi spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de Tehnologica Radion, "firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia". 

La dosar există şi o declaraţie a lui Theodor Berna în legătură cu intervenţiile lui Vasile Blaga. 

"La momentul înţelegerii cu Vâlcov Darius eu îl cunoşteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga, dar după ce eu am luat legătura cu Vâlcov Darius nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu Vâlcov Darius, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP", a spus Theodor Berna. 

Procurorii notează că declaraţia lui Darius Vâlcov cu privire la intervenţiile lui Vasile Blaga este credibilă, având în vedere că la testul poligraf, la întrebarea "Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theordor Berna?", la care Vâlcov a răspuns "Nu", s-a constatat că răspunsul acestuia "nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mai, 22:46
Oana
Numai aici este cea mai buna oferta de lucru! Oferta noastra este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ