Viorel Bubău, fost primar şi ex-vice în PSD, condamnat la ÎNCHISOARE

| 25 mai, 16:19

Fostul primar al comunei Sântana de Mureş, Viorel Bubău, multiplu campion naţional la călărie şi fost vicepreşedinte al PSD Mureş, a fost condamnat de către Curtea de Apel Târgu Mureş la 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al instanţei, Anuţa Liliac.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş de condamnare a fostului primar pentru abuz în serviciu şi evaziune fiscală este definitivă şi executorie şi a fost deja pusă în aplicare. Potrivit minutei sentinţei, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi la alţi 2 ani de închisoare tot pentru evaziune fiscală, iar în urma contopirii pedepselor, instanţa a stabilit pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare, Viorel Bubău a fost obligat să plătească suma de 33.641 lei reprezentând impozit pe profit datorat de 'ASOCIAŢIA CLUBUL DE ECHITAŢIE SCORILLO' pe care îl conduce, i s-a confiscat suma de 182.163 lei şi a fost obligat la plata a 3.500 de lei cheltuieli judiciare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bubău Viorel în luna iulie 2007, pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, dar şi pentru alte infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea nr.78/2000 şi de alte legi speciale.

Prejudiciul imputat de procurori la acea dată se ridica la valoarea totală de 174.201 RON (echivalent a 53.932,2 euro), din care 42.571 RON (echivalent a 13.180 euro) proveneau din fonduri SAPARD.

'În sarcina inculpatului procurorii au reţinut următoarele infracţiuni: folosirea şi prezentarea de documente, respectiv de declaraţii false, inexacte şi incomplete, cu scopul de a obţine pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; omisiunea, cu ştiinţă, de a furniza datele cerute de lege pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene; abuz în serviciu contra intereselor publice; evaziune fiscală; fals intelectual la Legea contabilităţii', preciza DNA la data trimiterii în judecată.

Procurorii au vizat proiectul SAPARD 'Canalizare în sistem centralizat în comuna Sântana de Mureş cu satele aparţinătoare Sântana, Curteni, Chinari, Bărdeşti' în valoare totală de 1.375.860,45 euro, care, conform contractului de finanţare şi a criteriilor de exigibilitate, trebuia să fie realizat numai pe terenuri care aparţineau domeniului public.

'Potrivit datelor comunicate de inculpat, în calitate de responsabil de proiect, Agenţiei SAPARD, unele staţii de pompare şi conducte de refulare ale canalizării ar fi fost amplasate la marginea drumului Sântana, Curteni, Chinari şi Bărdeşti, din judeţul Mureş, aşadar pe domeniul public şi nu pe terenuri private. Direcţia de Control şi Antifraudă din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Program SAPARD şi Departamentul de Luptă Antifraudă - DLAF au constatat însă că staţiile de pompare se aflau în imediata vecinătate a drumului şi afectau parţial proprietatea privată a unor persoane. De reţinut este că, după începerea lucrărilor, în cursul anului 2005, Primăria Sântana de Mureş a încheiat procese verbale de compensare cu persoanele a căror terenuri erau afectate, acte prin care urma ca, în schimbul terenului afectat, proprietarul să beneficieze, în mod gratuit, de facilităţi de racordare la apă şi canalizare', preciza DNA într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Cine îl va înlocui pe GHEORGHE NICHITA la Primăria Iaşului

Potrivit documentului, tot prin aceleaşi procese verbale era prevăzut că aceste lucrări în valoare de peste 270.000 lei să fie executate de SC Scorillo Prod SRL, care o avea ca asociat şi administrator pe soţia inculpatului, Viorica Felicia Bubău, şi plătite de către Primăria Sântana de Mureş.

Precizăm că ulterior semnării contractului de lucrări cu Primăria Sântana de Mureş, soţia primarului a renunţat la funcţia de administrator al SC Scorillo Prod SRL, transmiţând acţiunile pe numele mamei sale, Pop Floare.

'Pentru primirea tranşei a II-a de bani de la Agenţia SAPARD, inculpatul a prezentat agenţiei inventarul terenurilor aflate în domeniul public, inventar în care era trecut şi terenul de sport din satul Curteni. Ulterior, inculpatul Bubău Viorel a dispus scoaterea terenului de sport din domeniul public şi transmiterea dreptului de proprietate către o societate comercială, deşi pe acesta se afla una din conductele de refulare ale canalizării. În acest mod, inculpatul a încălcat atât normele SAPARD, cât şi Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, aceasta din urmă interzicând vânzarea bazelor sportive fără acordul Guvernului. În urma acestor activităţi prin care a fost schimbată natura proprietăţii, suma destinată executării lucrărilor a devenit neeligibilă, iar bugetul Comunităţilor Europene a fost prejudiciat cu suma de 42.571 RON', precizează DNA.

Din document mai reiese că, în perioada mai - decembrie 2005, în calitate de primar al comunei Sântana de Mureş, Viorel Bubău a eliberat autorizaţii de construcţie pentru locuinţe fără avizele organelor cu competenţe în materie şi a dispus efectuarea unor plăţi nejustificate pentru modificarea traseului reţelei electrice, din bugetul local, în cuantum de 46.590,55 RON, iar astfel ar fi favorizat persoanele fizice care aveau proprietăţi în zonă, cumpărate chiar de la el.

Terenurile, în suprafaţă de 37.000 mp, au fost achiziţionate de către inculpatul în anii 2003-2004 în regim extravilan, fiind revândute după ce au fost trecute în intravilan de către Consiliul Local la propunerea inculpatului.

'Pentru executarea canalizării, responsabilul de proiect - inculpatul Bubău Viorel - a organizat o licitaţie câştigată de SC Socot SA Târgu Mureş, societate care, la rândul ei, a subcontractat parte din lucrări cu SC Scorillo Prod SRL Sântana de Mureş şi Asociaţia 'Clubul de Echitaţie Scorrilo' Sântana de Mureş, judeţul Mureş, aceasta din urmă furnizând şi produsele de balastieră necesare. De menţionat este că SC Scorrilo Prod SRL Sântana de Mureş o avea ca asociat şi administrator pe soţia inculpatului, Bubău Viorel fiind preşedintele Clubului de Echitaţie. Această situaţie a declanşat un conflict de interese, Agenţia SAPARD nefiind înştiinţată asupra acestor incompatibilităţi', se mai arată în document.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ