Victor Ponta: Creşterea economică este reală şi va acoperi creşterea salariilor şi a pensiilor

| 11 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a vorbit, într-un amplu interviu acordat Q Magazine, despre creşterea salariilor şi a pensiilor în 2014, despre justiţia din România şi "păcatele" pe care statul român le plăteşte cu bani grei de la buget, dar şi despre politica externă a României şi modelele de dezvoltare pe care consideră că le poate implementa în România.

Victor Ponta a declarat că România va avea bani pentru creşterea salariilor şi pensiilor în 2014, explicând că fondurile vin din creşterea economică. Totuşi, primul ministru a subliniat că problemele vor fi cu "alte datorii care vin din spate".

"Banii pentru creşterea salariilor şi pensiilor în 2014 sunt bani rezultaţi din creşterea economică şi lucrul acesta se acoperă, însă sunt multe alte datorii care vin din spate, procesele pierdute de Guvernul României în urma deciziilor aberante ale Guvernului Boc de a tăia salarii, pensii sau de a concedia oameni, restituirile care au început din 2005 cu Legea 247, pe care eu o să o consider întotdeauna cel mai mare rău făcut României după 1989, ideea de a restitui tot ceea ce nu am avut", a arătat Victor Ponta, într-un interviu pentru Q Magazine.

"Aici, din păcate, tendinţa este pe de o parte – vorbesc în discursul public – de a susţine, în mod legitim de altfel, toate solicitările de creştere a bugetelor la sănătate, la educaţie, la infrastructură, la salarii, la pensii și în acelaşi timp toţi cei care spun că trebuie bugete mai mari, spun că trebuie să facem taxe mai mici, ceea ce, evident, nu se poate, şi uneori, când sunt exasperat de acest discurs mult prea populist, folosesc o frază pe care Florin Georgescu o folosea mereu: când o să avem taxe ca în Germania, o să avem bani pentru salarii, pensii, sănătate şi educaţie ca în Germania. Nu poţi să ai taxe ca în România şi educaţie şi sănătate ca în Germania. Însă, din fericire, creşterea economică este reală şi este mai mare decât cea prognozată, reducerile de cheltuieli inutile din fonduri publice le-am făcut şi, sigur, fiecare vrea să vadă partea din pahar care îl interesează, însă este evident că totul este mai degrabă pe plus", a continuat premierul.

Între 2005 şi 2012, statul român a achitat peste 38,5 milioane de euro ca urmare a condamnărilor suferite la CEDO, iar Victor Ponta spune că acest lucru nu poate fi schimbat sub nicio formă, deciziile fiind definitive şi irevocabile. Totuşi, premierul a apreciat că justiţia trebuie să ajungă într-un final pe o cale corectă şi consideră că "isteria" din politica românească privind criticarea justiţiei "ne-a adus în situaţia în care şi atunci când apar greşeli nimeni să nu plătească".

"Roşia Monană mi-a arătat în ce măsură aliaţii rămân alături de tine şi în momentele dificile"

Victor Ponta a vorbit pentru Q Magazine şi despre proiectul Roşia Montană, punctând că nu regretă că l-a trimis Parlamentului spre aprobare: "Ceea ce s-a întâmplat mi-a confirmat faptul că o decizie atât de importantă, după 14 ani în care nu s-a făcut nimic, nu poate fi luată în mod legitim doar de un prim ministru sau de câţiva miniştri şi mi s-a confirmat faptul că anii de propagandă au lăsat urme adânci, că sunt lucruri care trebuie îndreptate chiar şi faţă de cum le-am văzut noi în Guvern, şi mă refer la anumite soluţii pe care comisia parlamentară le-a găsit. Şi am mai putut să verific un lucru, în ce măsură aliaţii rămân alături de tine şi în momente dificile".

Despre ridicarea nivelului redevenţelor petroliere după 2014, Ponta a spus: "În Statele Unite sigur că am discutat acest subiect şi cu companiile petroliere americane şi cu cele europene, pentru că aici ideea este de a avea un standard al redevenţelor care să fie profitabil şi pentru statul român şi pentru o companie să investească. Adoptarea unui discurs populist, să luăm cât mai mult, redevenţe cât mai mari, poate duce în final, şi s-a întâmplat de multe ori asta, la decizia unor companii de a pleca din ţară. Sunt convins că folosind standarde europene şi fiind pragmatici, dar şi rezonabili în modul în care ne construim redevenţele, o să reuşim să avem şi încasări mai mari la buget, nu doar la bugetul public de stat, ci şi la bugetele locale, dar în acelaşi timp o să rămână profitabil şi stimulativ şi pentru companii să investească".

Abordând problema gazelor de şist, Victor Ponta a punctat că pe lângă cei de la Chevron mai este o companie interesată de extragerea gazelor de şist din România, NIS, o companie din Serbia, care aparţine Gazprom. Premierul a subliniat că România are nevoie de o legislaţie separată privind gazele de şist, întrucât în prezent companiile din acest domeniu funcţionează în baza legislaţiei din sectorul petrolului şi gazelor.

"Ştiu că 90% din judecători și din procurori sunt cinstiţi, îşi fac datoria în mod corect, dar cei 10% care greşesc sau care acționează cu rea intenţie intră şi ei în această imunitate definitivă. Faptul că nu ai voie, nici când lucrurile sunt evidente, să încerci să iei o măsură legală sau să repari pentru că imediat propaganda grupată – eu le spun tuturor secta lui Macovei – începe să creeze în opinia publică un mare scandal, nu mi se pare rezonabil. Cred că asta ne-a complexat de-a lungul anilor şi, evident că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să punem lucrurile în direcţia corectă și să instituim răspunderea".

Rusia nu este un model pentru România

La capitolul politică externă, premierul Victor Ponta spune că modelul Rusiei nu este unul pe care l-ar promova în România, orientându-se mai degrabă către ţări ca Polonia şi Turcia, pe care le-a şi vizitat în acest an.

"Rusia nu seamănă în niciun caz cu nicio altă ţară din regiune şi modelul pe care eu îl am în vedere pentru dezvoltarea României este un model apropiat ca dezvoltare şi ca dimensiune de ţara noastră. Mă inspiră, de pildă, şi încerc să folosesc lucrurile bune din modul în care în ultimii ani Polonia, sub Donald Tusk, s-a dezvoltat, dar şi, privind un pic mai sus, la lucrurile foarte bune făcute în ultimii ani în Turcia. Cred că Polonia şi Turcia sunt ţările spre care orice guvern din România ar trebui să se uite în ceea ce priveşte politicile economice şi de dezvoltare", spune Victor Ponta.

Vorbind despre relaţia cu SUA, Victor Ponta a subliniat că aceasta asigură României "un climat de securitate" mult mai important decât se vede sau se poate sinţi zi de zi. Primul ministru a sublinait că vizita sa la Washington din această toamnă a pus accent pe colaborarea în domeniul energetic şi în cel economic. "Nu e suficient sau nu e tot ceea ce putem face cu SUA şi, din acest motiv, în vizita mea din octombrie, am acordat o mare parte din timp şi din energie ideii că după securitate, după colaborarea politică, trebuie să vină şi cea economică. De aceea m-am văzut cu marile companii care au investit sau investesc în România şi încerc, în special în cele două domenii energie şi IT, să conving marile companii americane că România este locul în care merită să investească, în anii în care urmează aici trebuie să avem rezultate importante şi concret", a punctat Ponta.

Premierul consideră că România poate avea un rol regional important şi a subliniat că ţara noastră "are un potenţial mai mare decât îl vedem noi" românii, care avem o "pornire mioritică de a considera că nu se poate face nimic". "Eu tocmai asta îmi doresc, să rămân în funcţie şi să dovedesc că nu ne-am folosit potenţialul, că suntem în mod natural cea mai mare şi cea mai puternică ţară membră a Uniunii Europene din această regiune şi că foarte mulţi se uită la noi mult mai bine decât ne uităm noi înşine", a continuat Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ