Victor Ponta, despre decizia CCR la legea referendumului: Un an trece repede în politică

| 28 iun, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că preferă să privească partea bună a deciziei Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea prin care a fost scăzut pragul de prezenţă la referendum se aplică la un an de la data intrării în vigoare, adăugând că un an trece repede în politică.

"Sigur, ar fi fost bine şi acum. Că o să fie peste un an... un an trece repede în politică. Nu moare România un an de zile. Nu am fost blocaţi pentru totdeauna. Curtea ne-a blocat doar un an să nu schimbăm nimic în România, deşi erau lucruri de schimbat, lucruri bune şi lucruri importante de schimbat. Dar un an trece repede şi după aceea, sigur, le putem schimba", a spus primul-ministru, într-o intervenţie la o emisiune TV.

Întrebat dacă modificarea Constituţiei va fi amânată, premierul a replicat că nu poate să ia singur o astfel de decizie şi că atunci când se va întoarce din turneul pe care îl efectuează în aceste zile în ţări asiatice va discuta cu cei din USL.

"Nu pot să iau eu asemenea decizie singur. Când o să mă întorc în ţară o să discut cu colegii mei din USL şi cu celelalte forţe politice, cu UDMR, cu PP-DD, însă repet, CCR, până la urmă, ne-a dat voie după un an de zile. E greu de înţeles acest an, dar mă rog, e mai puţin important. După un an de zile a dat voie României să facă nişte schimbări necesare, să se modernizeze. De ce ne-a întârziat un an, nu mai contează după atâţia ani pierduţi. Anul acesta ne concentrăm pe politica economică a Guvernului, însă important este că după un an de zile şi cu 30% prezenţă putem în sfârşit să schimbăm sistemul constituţional, să facem reforma şi modernizarea României, de care e absolută nevoie. Eu mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ar fi lăsat Curtea Constituţională. Însemna că niciodată România nu se poate schimba în bine şi nu se poate reforma. Aşa doar ne-au amânat cu un an de zile", a adăugat Ponta.

Potrivit acestuia, regionalizarea şi modificarea Legii fundamentale sunt legate între ele.

"Dacă nu ai în Constituţie, nu poţi să faci regionalizare. Sunt, evident, legate", a arătat primul-ministru, întrebat fiind dacă se amână regionalizarea.

El a atras atenţia asupra faptului că pragul de 50% este greu de atins, fapt care risca să blocheze pentru următorii zeci de ani posibilitatea reformei.

"Eu văd mult mai mult partea bună a acestei decizii. Această parte bună este faptul că vom putea face modificări în Constituţie, referendumuri, lucruri importante, cu 30% prezenţă, pentru că prezenţa de 50% practic ne bloca pentru următorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reformă şi de schimbare reală în România. Era o barieră pe care ştiţi foarte bine, am atins-o o singură dată, în 2003, cu nişte eforturi cu totul şi cu totul speciale şi pe care, foarte clar, în condiţiile în care ai trei milioane şi jumătate de români în străinătate şi ai şi în ţară, sigur, oameni care nu sunt interesaţi de politică, nu am mai fi atins-o niciodată", a mai precizat el.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ