Update. Ponta şi Băsescu se întâlnesc la ora 17:00 pe marginea bugetului şi a memorandumului cu FMI

| 03 dec, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îi solicită acestuia o întrevedere în care să discute modalităţile de deblocare a situaţiei generate de refuzul şefului statului de a semne memorandumul încheiat între guvernul român şi Fondul Monetar Internaţional.

Update. Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, la ora 17:00, cu premierul Victor Ponta, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu vicepremierul Daniel Chiţoiu şi cu ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea, precizează Administraţia Prezidenţială.

"Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu intituţiile internaţionale şi repercusiunile posibile ale neadoptării bugetului de stat şi a bugetului aisgurărilor sociale de stat pentru anul 2014, vă rog să fiţi de acord să avem o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluţiilor de debloare a acestei situaţii", se arată în scrisoarea adresată lui Traian Băsescu, notează România TV.net.

Victor Ponta
solicită preşedintelui României să fie de acord ca la întâlnire să participe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu va semna memorandumul cu FMI, din cauza creşterii accizei la carburanţi. "Nu o aprob din cauza accizei, scade economia. Mai ales că motivul pentru care eu nu aprob memorandumul e legat chiar de relansarea economică. Nu aprob măsuri care ar frâna relansarea economică, cum este această acciză, care e trecută 7 cenţi în memorandum, dar la pompă va fi 12 cenţi, 53 de bani, din cauza inflaţiei, cursului de schimb şi TVA. Propaganda poate spune multe, nu depindem de banii de la FMI, poate fi renoegociat memorandumul", a spus şeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a dat mai multe explicaţii privind impactul acestei accize asupra românilor. Astfel, această acciză al carburanţi ar duce la creşterea accizei la carburanţi va anula majorarea pensiilor, a salariului minim. „Creşterea accizei la carburanţi va avea efecte negative asupra tututor pensiilor, asupra majorării cu 3,76% a pensiilor. Va genera scumpiri, care îi vor afecta pe pensionari, în primul rând. Le anulează majorarea pensiilor. Mai mult, va înghiţi şi creşterea salariului minim şi creşterea salariului pentru medicii rezidenţi. Toate facilităţile pe care le povesteşte Guvernul vor fi anulate prin creşterea de 8% a carburanţilor", a declarat şeful statului.

Şeful statului a identificat şi resurse bugetare care ar putea înlocui acciza în cauză. Mai precis, se găsesc bani în altă parte care să aducă banii care ar fi fost obţinuţi prin introducerea acestei accize. Astfel, acciza poate fi anulată, consideră şeful statului. El a spus că sunt bani la Ministerul Dezvoltării, 1,5 miliarde de lei, dar ei sunt destinaţi baronilor şi baronaşilor locali.

„Din acciza pe carburanţi se pot obţine circa 2 miliarde de lei. Dar aceşti bani se pot obţine din alte părţi. La Ministerul Dezvoltării, la Liviu Dragnea, pot fi reduse cheltuielile cu 1,5 miliarde de lei. Aceste resurse sunt destinate baronilor şi baronaşilor locali. Toate programele de la acest minister se pot face cu bani europeni, dar aceia se pot fura mai greu. Şi baronaşii au nevoie de bani pe care nu-i controlează UE. De asemenea, se mai pot lua 600 de milioane de lei de la plata serviciului datoriei. În plus, am mai văzut cam 1,5 miliarde de lei ascunşi în taxa pe stâlp", a declarat şeful statului.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ