Victor Ponta: Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz pentru România şi Republica Moldova

| 23 oct, 2014

Victor Ponta a declarat la Mediaş, după o vizită la Transgaz şi Romgaz, că dacă va fi începută exploatarea gazelor din Marea Neagră, până în 2019 trebuie să fie suficient gaz pentru România şi Republica Moldova.

"În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă şi se începe exploatarea lor şi până în 2019 trebuie să avem suficient gaz şi pentru România şi pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci, energie electrică, gaz suficient pentru România şi pentru Moldova', a spus Ponta, întrebat de un jurnalist despre momentul când va putea fi asigurată independenţa energetică.

Ce vrea premierul de la Romgaz

Premierul a insistat ca Transgaz şi Romgaz 'să pună umărul la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice'. 'Transgazul şi Romgazul în primul rând funcţionează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital şi privat alături de cel de stat. Acţionează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajaţi. Am nevoie ca şi Transgaz şi Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice şi de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar şi de interconectare cu toţi ceilalţi vecini ai noştri şi de realizare a acestei independenţe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu şi lung', a explicat premierul Victor Ponta.

El a subliniat că Transgaz trebuie să investească în conducta prin care se vor transporta gazele din Marea Neagră. 'Le puteţi aduce prin canalizarea investiţiilor de infrastructură (...) Nu va fi niciun alt proiect de aducere a acelor rezerve, nu va fi niciun South Stream. (...) Ci doar către Dobrogea, către teritoriul României şi aici dumneavoastră aveţi un rol esenţial', a spus premierul.

Primul ministru consideră că o altă prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chişinău, pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova. 'Al doilea proiect pe care îl am în minte. Am reuşit într-un an de zile să facem (...) gazoductul care ne leagă de Moldova. (...) Are deocamdată în primul rând o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Că adevăratul sprijin pe care îl acordăm Moldovei va fi atunci când veţi avea şi staţia de comprimare şi capacitatea de transport şi atunci când practic vom putea să livrăm le nevoie, gaz, până la Chişinău, nu doar până la Ungheni. (....) Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, (...) gândim nu doar pentru România, şi pentru Moldova', a spus premierul Ponta.

Premierul a sugerat conducerii Transgaz să ia în calcul şi proiectele internaţionale TAP şi TANAP, care vizează aducerea gazelor din Azerbaidjan, prin coridorul sudic, pe pieţele ţărilor din Europa. 'Sigur că mai departe Grecia, Bulgaria, România trebuie să ne gândim pe viitor cum ne conectăm la această reţea. E un proiect pe termen lung, dar nu înseamnă că nu trebuie să îl aveţi în vedere', a spus Ponta.

Vrea independenţa energetică

El a adăugat că independenţa energetică a României, mai ales faţă de Rusia, este foarte importantă. 'Eu nu cred că România va fi cu adevărat puternică şi independentă, decât atunci când nu o să mai depindem din punct de vedere energetic, de nimeni, în mod special. Sau mă rog, dacă depindem de Vest, nu e aşa grav, e bine. Să nu depindem de cei din Est, care la nevoie ştiu să dea robinetul mai tare sau mai încet şi eu primesc de la dumneavoastră cât s-a redus gazul pe conductă sau nu, după care aflu că decizia se ia în Austria. Nu, nu cred că se ia în Austria, cred că se ia la Moscova decizia, doar se implementează în Austria. Modul în care dumneavoastră vă faceţi strategia de viitor ne va asigura nouă, ca ţară, independenţa energetică care înseamnă independenţă politică', a concluzionat premierul.


Premierul Victor Ponta a participat joi la aniversarea a unui secol de transport gaze naturale în România, eveniment care a avut loc la Mediaş, la sediul central al Transgaz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 oct, 2014
Locuri de munca
Contract de colaborare
Locuri de munca extrem de serioase! Contract legal si oferit imediat! Dovada platii este acum disponibila! Primele castiguri au fost deja trimise! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati comod cate 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 de dolari lunar! Va transmitem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ