Ce poziţie au Victor Ponta şi Klaus Iohannis despre independența energetică

| 23 oct, 2014

În contextul regional tensionat generat de criza din Ucraina, tema independenței energetice a României este un subiect de prim-plan pe agendă, căruia, în mod evident, candidații la Președinția României trebuie să îi acorde o atenție sporită prin proiectele de țară.

Situația în care se găsește România în raport cu asigurarea resurselor energetice ne este prezentată în mod sintetic de o serie de teste de stres. Acestea arată că România se plasează pe locul al treilea în Uniunea Europeană, după Danemarca și Estonia, în funcție de necesarul de gaz pe care trebuie să îl importe. Pentru ca România să își îmbunătățească poziția în acest clasament, soluția o reprezintă exploatarea resurselor de gaz și petrol din Marea Neagră, dar și descoperirea unor resurse alternative.

Nu toți candidații la Președinția României par să fie conștienți de importanța pe care o are independența energetică pentru securitatea națională. Spre exemplu, Klaus Iohannis a avut o poziție ambiguă în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale. În campania electorală, liderul liberal a evitat să precizeze concret dacă este sau nu împotriva exploatării în privința gazelor de șist. Însă, înainte de intrarea în cărți în cursa pentru Palatul Cotroceni, liderul ACL declara că țara noastră ar trebui mai degrabă decât să exploateze propriile resurse  pentru a-și asigura necesarul de consum intern, să găsească surse alternative. Altfel spus, să continuăm să fim dependenți de importurile de gaz din Rusia.

Spre deosebire de Klaus Iohannis, Victor Ponta s-a arătat consecvent în privința securității energetice pentru ca țara noastră să își reducă dependența de gazul rusesc și să dobânească independența energetică în următorii ani. De altminteri, în calitate de premier, Victor Ponta a promovat o serie de facilități prin care a fost sprijinită explorarea și exploatarea resurselor de petrol și gaze clasice și neconveționale. Explorarea resurselor energetice efectuate în largul Mării Negre de către companiile românești și străine a condus la descoperirea unor importante resurse de gaz și petrol. Datorită măsurilor guvernamentale, companiile din domeniul extracției resurselor naturale vor putea începe exploatarea resurselor identificate, România făcând un prim pas către asigurarea auto-suficienței energetice.

Dobânirea independenței energetice de către țara noastră reprezintă o miză importantă pentru securitatea națională. Exploatarea resurselor energetice de care dispune țara noastră poate asigura României independența energetică mult dorită și poate conferi acesteia un statut regional privilegiat. În contextul în care candidatul ACL la alegerile prezidențiale manifestă o  evidentă inconsecvență asupra dobândirii auto-suficienței energetice, câștigarea competiției electorale de către Klaus Iohannis va expune țara unor riscuri de securitate fără precedent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ