Zegrean, despre apariţia lui Băsescu cu un tricou cu sigla PMP: Dreptul la opinie îl are fiecare

| 06 mai, 2014

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat marţi că orice persoană are dreptul la opinie, indiferent că este vorba de preşedinte sau de altcineva. Reacţia lui Augustin Zegrean vine după ce premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza CCR pentru a analiza implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală.

"Din câte ştiu eu, în România nu mai închizi pe nimeni. Nu mai închizi demult, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate. Deci, dreptul la opinie, dreptul la cuvânt nu poţi să-l iei nimănui, că-i preşedinte, că-i vlădică, că-i opincă, dreptul la opinie îl are fiecare', a afirmat şeful CCR, Augustin Zegrean, la Digi 24, referitor la condiţiile în care o opinie exprimată de preşedinte ar putea avea efecte juridice.

Întrebat dacă este vreo problemă dacă preşedintele poartă un tricou pe care scrie 'votaţi un partid', Zegrean a susţinut: 'Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă dacă aş purta un tricou? Şi eu port tricouri, am multe tricouri. Dar când poartă anumite persoane tricouri cu însemnele acelea de firmă, nu? E vreo problemă?'.

El a explicat că textul din Constituţie prevede că în momentul în care eşti numit preşedinte trebuie să îţi dai demisia din partid.

"Lucru care s-a şi întâmplat. Sigur, preşedintele a fost membru al PDL, după cum bine ştiţi, el a fost chiar preşedintele acestui partid. Lucrurile au evoluat. (...) Consecinţele sunt că dacă la momentul (...) când devine preşedinte este membru de partid trebuie să demisioneze din partid şi să nu facă parte dintr-un partid politic pe întreaga durată a exercitării mandatului", a precizat Zegrean.

Despre posibilitatea exprimării unor opinii politice în exercitarea mandatului prezidenţial, Zegrean a menţionat că există o decizie a CCR mai veche în sensul acesta.

"Cred că din 2007 când a spus cam ce ar putea însemna aceasta şi ce ar putea să facă şi ce poate să nu facă preşedintele sau ce trebuie să nu facă preşedintele în exercitarea mandatului", a arătat preşedintele Curţii.

El a exclus o eventuală presiune asupra Curţii la faptul că este chemată să se pronunţe referitor la declaraţii făcute în campania electorală de către competitori.

'Presiune făcută asupra noastră nu mai poate să exercite nimeni. Am trecut prin prea multe ca să ne impresioneze ceva', a adăugat şeful CCR.

În ceea ce priveşte exprimarea opţiunii sale în legătură cu alegerile europarlamentare, preşedintele Curţii a spus încă nu şi-a format o opinie.

'Da, cred că v-aş spune, dar nu mă întrebaţi astăzi pentru că nu mi-am format o opinie', a mai subliniat el.

"Guvernul va sesiza CCR pentru a analiza implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală. Dacă preşedintele are voie să facă campanie electroală, căci o astfel de decizie ar avea implicaţia şi asupra altor categorii: judecători, poliţişti, alte categorii de funcţionari publici", a spus Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ