Augustin Zegrean aruncă în aer independența CCR și pune umărul la campania PMP

| 06 mai, 2014

Este o ironie tristă ca Zegrean și ai lui să se pronunțe pe independența unui președinte care nu a vrut niciodată să fie independent, ba chiar a fost și suspendat din funcție de două ori din cauza asta.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, s-a obișnuit să se ante-pronunțe pe teme care țin de constituționalitate, de pe treptele instituției, la o șuetă cu jurnaliștii. Marți, judecătorul și-a dat în petic încă o dată, comentând de la înălțimea funcției sale că nu este nici o problemă că Traian Băsescu a purtat un anumit tricou cu mesaj electoral: “Şi eu port tricouri, am multe tricouri”.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seara, la Palatul Victoria, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea Preşedinţiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, după fotografiile cu Traian Băsescu împreună cu candidații PMP, toți purtând tricouri inscripționate cu mesaje de campanie și sigla partidului. Datele sunt: 1. Ne aflăm în campanie electorală, 2. Președintele a participat la un eveniment de campanie pentru PMP, 3. Constituția prevede că președintele nu are voie să se implice în campania electorală. În consecință, prim-ministrul a anunțat că Executivul va depune în zilele următoare o sesizare la CCR, pentru a avea punctul de vedere al instituției.

Sesizarea nu era încă redactată și trimisă, lucru de care a profitat și președintele Curții, ca să se mai scalde între două ape: nu poți să te ante-pronunți, tehnic vorbind, atât timp cât nu există încă sesizarea în formă fizică. La circa 12 ore de la anunțul premierului, Zegrean știa deja răspunsul la chestiunea ridicată. În înțelepciunea sa, Augustin Zegrean nu vede nici o problemă că președintele a purtat un anumit tricou. Este părerea dânsului că nimeni și nici măcar președintele nu poate fi cercetat sau tras la răspundere pentru opiniile sale. “Din câte știu, în România nu mai închizi pe nimeni, de pe vremea lui Stalin pentru opiniile publice exprimate. Dreptul la opinie nu-l poți lua nimănui, că e preşedinte, că e vlădică, că e opincă”, a afirmat președintele CCR. Bun, atunci hai să îmbrăcăm prefecții în tricouri și să îi trimitem prin județe să facă campanie, zic. Dacă e vorba de exprimare liberă, atunci sigur au și prefecții exprimare liberă, nu? Sau judecătorii, hai să îi îmbrăcăm și pe ei fiecare în tricoul câte unui partid și să îi trimitem în instanțe să judece independent. E bine așa, domnule Zegrean?

Independența CCR este glumă bizară la noi, judecătorii fiind atât de ‘imparțiali’ încât atunci când au avut de judecat eliminarea pensiilor speciale, au decis că tăierea este constituțională pentru toată lumea în afară de magistrați, adică tocmai ei să își păstreze nivelul pensiilor. În lupta politică surdă de la noi, în care pentru orice act legislativ care nu place cuiva este sesizată Curtea, judecătorii CCR nu au avut niciodată vreo problemă să se implice de partea unuia sau a altuia. Cazul referendumului de demitere a președintelui este un exemplu cât se poate de grăitor pentru statutul de ‘judecători-jucători’ al magistraților Curții. Este o ironie tristă ca Zegrean și ai lui să se pronunțe pe independența unui președinte care nu a vrut niciodată să fie independent, ba chiar a fost și suspendat din funcție de două ori din cauza asta. Dar Zegrean nu poartă tricouri cu inscripții de partid: el nu are pe sub roba de judecător CCR decât un medalion cu poza lui Băsescu, iar pe acela nu îl dă jos niciodată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mai, 2014
ion
Asta nu e jurnalism...e tatism...
Pui umarul la construirea dictaturii partidului-stat(gruparea infractionala organizata)?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ