Cum încearcă Băsescu să ascundă cu minciuni campania pro-Udrea

| 06 mai, 2014

Până la Traian Băsescu niciun alt preşedinte al României nu şi-a permis să se transforme într-un agent electoral pentru vreun partid politic.

Fotografiile în care preşedintele apare alături de Elena Udrea şi restul liderilor PMP pe malul mării şi asumarea deschisă a rolului de agent electoral în favoarea popularilor de către Traian Băsescu au scos la suprafaţă metehnele mai vechi cu care liderul de la Cotroceni ne-a tot obişnuit în cei aproape zece ani de mandat.

Acţiunea din weekend de pe litoral a lui Traian Băsescu este vădit partizană, venind în sprijinul unei formaţiuni politice pe care a moşit-o pe faţă. Traian Băsescu a fost parte activă a întocmirii proiectului politic popular prin adunarea consilierilor prezidenţiali şi a tuturor membrilor PDL fideli în Fundaţia Mişcarea Populară. Noul proiect politic al preşedintelui a luat formă odată ce PDL nu a început să mai asculte de direcţiile venite de la Cotroceni. După ce a fost creată Fundaţia Mişcarea Populară, preşedintele nu a întârziat să apară la conferinţele şi şedinţele organizaţiei care şi-a făcut rapid şi partid.

Preşedintele nu s-a mărginit doar să participe activ la formarea PMP, ci a încercat şi să îi contureze discursul de opoziţie şi să îi creeze un culoar electoral. Să ne aducem în acest sens aminte de campania pe care Traian Băsescu a susţinut-o împotriva accizei la carburant. Liderii supuşi din PMP au organizat o serie de manifestaţii prin ţară şi au strâns chiar şi semnături pentru o petiţie împotriva noii taxe pe care şi-a pus semnătura chiar şi preşedintele. În acest week-end, însă, Traian Băsescu a depăşit orice limite fotografiindu-se alături de liderii PMP într-un tricou cu mesaj electoral. Mai mult, zilele acestea şeful statului şi-a expus public preferinţele electorale pentru PMP şi i-a sfătuit pe români să voteze cu popularii.

Până la Traian Băsescu niciun alt preşedinte al României nu şi-a permis să se transforme într-un agent electoral pentru vreun partid politic. Niciun alt şef de stat nu a făcut campanie electorală pe faţă purtând tricouri cu însemne electorale ale vreunui partidul sau nu a declarat de la Palatul Cotroceni cu cine votează şi de ce românii ar trebui să voteze un anumit partid. Cei doi preşedinţi ai României de dinainte de Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au făcut cinste instituţiei prezidenţiale prin respectarea rigorilor şi a limitelor constituţionale impuse de funcţia supremă în stat.

Întreaga mass-medie fidelă liderului de la Cotroceni sugerează că prezenţa lui Ion Iliescu pe afişele de campanie din 2004 reprezintă o situaţie similară. Toate aceste voci ignoră faptul că la momentul respectiv, Ion Iliescu a era candidat pentru funcţia de senator şi era normal să apară în materialele electorale. Mai mult, ceea ce aceşti critici uită să menţioneze cu bună ştiinţă este faptul că Ion Iliescu nu şi-a exprimat niciodată public sprijinul pentru partidul pe a cărei listă se afla.

Contrar situaţiei din 2004 în care s-a aflat Ion Iliescu, în 2014, Traian Băsescu nu candidează pentru nicio funcţie publică. În schimb, şeful statului face campanie electorală pe faţă pentru PMP şi Elena Udrea, încălcând prevederile constituţionale care cer ca instituţia prezidenţială să manifeste echidistanţă politică.

Indiferent de decizia CCR, Parlamentul are în principiu la dispoziţie instrumentul suspendării, fapt care este exact ceea ce îşi doreşte şi Traian Băsescu, care ar avea astfel ocazia să facă şi mai făţiş campanie pentru Elena Udrea şi partidul său. Cât despre finalizarea unei asemenea iniţiative este greu de crezut că aceasta va reuşi dat fiind faptul că ne găsim în aceeaşi situaţie ca în 2012, când a fost nevoie de un cvorum mare pentru demiterea preşedintelui.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mai, 2014
Adrian Radu
O schimbare
M-am saturat de practicile corupte ale intregii clase politice, deja experti in arta coruptiei. Eu sa o votez la europarlamentare un independent, pe Valentin Daeanu. Care a initiati si un club de dezbatere pt a crea un dialog cu cetatenii.

http://www.valentindaeanu.ro/dezbateri.php?id=3

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ