Crin Antonescu se teme de refacerea USL

| 06 mai, 2014

Actuala conducere liberală vrea ca instituţiile statului să interzică folosirea termenului de USL în actuala campanie electorală, liderii PNL sperând astfel să afecteze eforturile de campanie ale Alianţei PSD-UNPR-PC.

Una din temele de campanie pe care liberalii încearcă să le creeze artificial a ieşit la lumină luni, când deputatul liberal Alina Gorghiu a anunţat că organizaţiile judeţene ale Partidului Naţional Liberal vor contesta la Birourile electorale judeţene folosirea acronimului "USL" în materialele de campanie de către Alianţa PSD-UNPR-PC. În paralel, conducerea centrală a PNL va solicita în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, denunţarea USL, manevră legală menită să consfinţească ruperea oficială a Uniunii.

Cu alte cuvinte, actuala conducere liberală vrea ca instituţiile statului să interzică folosirea termenului de USL în actuala campanie electorală, liderii PNL sperând astfel să afecteze eforturile de campanie ale Alianţei PSD-UNPR-PC. În realitate, demersul PNL nu reprezintă decât un gest disperat al grupului din jurul lui Crin Antonescu de a recâştiga influenţa pe care centrul o are asupra organizaţiilor locale ale partidului.

De la ruperea USL, în interiorul PNL există o adevărată frământare legată de decizia de a pleca de la guvernare, hotărâre care în ultimă instanţă i-a aparţinut doar lui Crin Antonescu. Începând cu Călin Popescu Tăriceanu şi ajungând la Ovidiu Silaghi, mai mulţi lideri, parlamentari şi aleşi locali ai partidului s-au delimitat într-o formă sau alta de PNL, dorind să participe în continuare la cel mai important proiect politic al ultimilor ani. Acum, Crin Antonescu speră ca prin interzicerea acronimului să oprească acest exod, care ar putea legitima propunerile repetate ale lui Victor Ponta legate de refacerea USL.

Însă reacţia grupului de la conducerea PNL şi a liderului său, care încă mai crede că are şanse la prezidenţiale, nu va avea în final niciun rezultat palpabil. Liberalii din teritoriu, care în multe cazuri continuă să colaboreze cu reprezentanţii actualei puteri, înţeleg că susţinătorii USL sunt majoritari, bazinul electoral al Uniunii continuând să reprezinte o forţă electorală importantă. În schimb, PNL-işti din teritoriu nu pot uita modul în care alianţa cu PDL putea să ducă la dispariţia partidului şi sunt nemulţumiţi de tocmai de apropierea din ce în ce mai evidentă dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu.

Pe lângă inexistenţa unui efect politic şi electoral, demersul lui Crin Antonescu nu va avea de asemenea nici rezultatele simbolice pe care se mizează. Puterea USL-ului venea în final nu de la o denumire, ci de la milioanele de români care au votat în vara lui 2012 suspendarea lui Traian Băsescu şi care după aceea au susţinut Uniunea în alegerile legislative. Pentru aceşti oameni, care în mare parte l-au părăsit pe Crin Antonescu, semnificaţia USL nu ţine de un acronim pe care liderul liberal încearcă să îl interzică, ci de un proiect care însemnă în egală măsură îndepărtarea regimului patronat de Traian Băsescu şi promisiunea unei vieţi mai bune. Chiar dacă va avea sorţi de izbândă, gestul disperat al lui Crin Antonescu nu va reuşi să omoare acest proiect.

Încă de la formare, Traian Băsescu a încercat din răsputeri să rupă USL, dar în final destructurarea Uniunii a venit din interior. Însă, nici şeful statului nu a încercat să interzică denumirea de USL, măsura absurdă pe care acum o vrea chiar unul din foştii co-preşedinţi ai Alianţei, o dovadă supremă a modului meschin în care Crin Antonescu a ales să facă politică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ