Ponta: Sesizarea la CC va include şi un citat din Boc, care spunea că preşedintele nu poate face campanie

| 06 mai, 2014

Sesizarea care va fi înaintată, marţi, de Guvern către Curtea Constituţională privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campaniaelectorală va conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie, a afirmat premierul Ponta.

În 2004, preşedintele ţării era Ion Iliescu, fost lider al PSD.  "Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei", a spus Ponta în şedinţa de guvern, relatează Mediafax.

El a reiterat că, prin această sesizare, vrea să fie foarte clar că preşedintele ţării şi alte categorii de persoane cu funcţii publice nu au voie să facă campanie electorală.

Luni seara, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CC) în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă.

El a precizat că sesizarea va fi transmisă, probabil, marţi către CC, după ce va revedea textul şi îl va discuta cu colegii săi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ