Zgonea despre raportul MCV: Sunt pași importanți pe care i-am făcut

| 28 ian, 18:01

Parlamentul a făcut pași importanți, potrivit raportului MCV, dar este totuși departe de a schimba cultura politică, consideră președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

"Sunt pași importanți pe care i-am făcut. Parlamentul în ultimii doi ani a luat câteva decizii revoluționare care sunt salutare sau care au dominat anumite comentarii din MCV, dar suntem departe de a schimba cultura politică. Nu este suficient să avem termene predictibile de dezbatere cu privire la de exemplu sancțiunile pe conflicte de interese după ce există decizia ÎCCJ sau să luăm act de pierderea unui mandat al unui parlamentar când decizia a venit către Parlament de la Înalta Curte cu privire la incompatibilitatea unui parlamentar și avem raportul Comisiei juridice. Trebuie să eliminăm — din ceea ce este subiectul dacă vreți al presei și al populației în acest moment — necesitatea de a mai discuta sau nu în Parlamentul României asupra ridicări imunității. Eu personal sunt de acord, dar nu putem să facem acest lucru fără o revizuire a Constituției", a declarat Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a susținut că tot ceea ce a ținut de Camera Deputaților pentru modificarea Statutului deputatului și senatorului sau la Regulamentul Camerei a fost făcut.

"M-am uitat la ceea ce s-a făcut ca recomandare în acest moment, 90 % dintre ele nu intră în atribuțiile Camerei Deputaților. Dar sunt chestiuni pe care trebuie să le modificăm. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției și cu colegii din comisia Europeană care au redactat acest raport și anul acesta vom face pași în această direcție, astfel încât Parlamentul să fie din ce în ce mai bine poziționat", a adăugat Zgonea.

În opinia sa, raportul MCV nu are comparație cu alte țări.

"Nu există Direcția Națională Anticorupție nicăieri, ca să putem să discutăm. Noi avem termene, în alte parlamente nu există aceste termene și m-am uitat pe toate regulamentele. (...) Noi întotdeauna am luat deciziile în termen și am respectat atât deciziile CCR și le-am aplicat, acum suntem la decizia Curții cu privire la Ordonanța 55, dar și în materie de incompatibilitate și conflict de interese ne-am încadrat în termenele prevăzute de lege, astfel încât nu există comentarii cu privire la această chestiune. Din ce știu eu, noi am luat act de pierderea mandatului d-lui Ștefan Stoica înainte de a lua Senatul, din ceea ce știu eu nu există niciun parlamentar care să fi avut vreo problemă că noi am trenat dosarul în Camera Deputaților, iar dosarul care a venit săptămâna aceasta în vacanța parlamentară a fost deja trimis Comisiei juridice, cu raport săptămâna viitoare", a detaliat Valeriu Zgonea.

România a înregistrat progrese continue în numeroase domenii, ceea ce indică durabilitatea reformelor, dar există în continuare un sentiment puternic că progresele realizate trebuie consolidate și construite pe baze și mai sigure, relevă raportul adoptat miercuri de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit unui comunicat al executivului UE.

Potrivit Comisiei, MCV în cazul României va fi încheiat atunci când obiectivele de referință vor fi îndeplinite în mod satisfăcător.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ