ZI DECISIVĂ: Curtea Constituţională discută miercuri sesizarea PNL în cazul Şova

| 23 iun, 15:31

Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizarea PNL referitoare la reluarea votului la Senat în cazul cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, potrivit Agerpres.

În 8 iunie, liberalul Cătălin Boboc a anunţat că senatorii PNL au atacat la CCR hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului din 2 iunie referitoare la reluarea votului în cazul Şova.

"Aşa cum am spus de la început, din luna martie, PSD a tratat acest subiect într-un mod abuziv. Iată că evenimentele din ultima perioadă ne lămuresc, dacă vreţi, din ce cauză domnul Ponta şi PSD au fost interesaţi să prelungească şi ar fi făcut-o în continuare dacă noi nu făceam acea presiune în sensul respectării legii. Din păcate, ei au forţat din nou Regulamentul şi toate prevederile pe care noi ne bazăm, tratând cu lipsă de respect, dacă nu cu aroganţă, legislaţia din ţara asta. Aşteptăm ca membrii CCR să se pronunţe şi noi suntem încrezători că rezultatul va fi acela că prin votul repetat sau prin interpretarea (votului - n.r.) din prima hotărâre dată de Senat, practic, conducerea Senatului a creat un alt efect juridic", a afirmat Boboc.

Senatorul PNL Marinică Dincă a explicat că, prin contestaţia depusă, PNL solicită să se respecte dispoziţiile constituţionale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea din 25 martie a Senatului.

Citeste si: Vlad Moisescu, despre împrumutul fabulos de la soacră: "N-am ascuns nimic". Cine este Flavia Ciocodei

"Sesizarea depusă la Curte reiterează ceea ce a spus CCR. Constatăm, pe de o parte, că în martie PSD a călcat cu şenilele tancului Constituţia, acum (...) am constatat că, pe lângă Constituţie, au desfiinţat, practic, o hotărâre a CCR, au încălcat-o după bunul lor plac, iar astăzi, în sesizarea adresată CCR, am spus că trei dispoziţii constituţionale nu au fost respectate, legate de drepturi fundamentale. (...) Solicităm să se respecte dispoziţiile constituţionale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea din 25 martie a Senatului. Responsabilitatea încălcării şi a legilor organice şi a Constituţiei trebuie să şi-o asume preşedinţii de şedinţă ale celor două plenuri, pentru că au supus la vot propuneri care contraveneau Constituţiei", a susţinut Dincă.

Potrivit acestuia, premisa aplicată la reluarea votului a condus la un alt rezultat. "În momentul în care ai o premisă şi aplici o altă dispoziţie legală, ajungi la un alt rezultat. Acum premisa era votul consemnat prin proces-verbal şi necontestat până în acest moment de nimeni, iar, dacă aplicăm un anumit temei legal, cel al Constituţiei, aveam un cu totul alt rezultat. Acum CCR este pusă în situaţia să se pronunţe şi asupra acestui aspect. La momentul respectiv nu se putea pronunţa, pentru că sesizarea a fost făcută doar pe obligaţia de a emite hotărârea, pentru că preşedintele Senatului la acel moment şi preşedintele de şedinţă nu-şi asumau emiterea unei hotărâri. Acum CCR se poate pronunţa şi pe aspecte de acest gen", a spus Dincă.

Cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Şova a fost respinsă de Senat pe 2 iunie, după reluarea votului în urma deciziei CCR care a declarat neconstituţională hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat în 25 martie în acest caz.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iun, 15:38
Andrei Pop
Ponta este un tip puternic,conduce guvernul de pe patul de spital
are insa o problema:cand aude de Sova si de CC,face pipi pe el..
dar nu-i nimic,a venit Tariceanu cu pampersi..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ