Zi importantă pentru Radu Mazăre. Primarul Constanţei află astăzi dacă va rămâne sub control judiciar

| 06 oct, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru marţi judecarea cererii prin care primarul Constanţei, Radu Mazăre, solicită ridicarea măsurii controlului judiciar impusă împotriva lui în dosarul în care este acuzat de corupţie în legătură cu construirea cartierului 'Henri Coandă'.

Iniţial, instanţa supremă stabilise pentru luni judecarea acestui proces, însă magistratul repartizat să se ocupe de acest caz, judecătoarea Rodica Cosma, a făcut o cerere de abţinere.

Prezent luni la sediul instanţei supreme, Radu Mazăre a declarat că intenţionează să dea în judecată statul român şi să ceară daune pentru că anchetatorii l-au băgat 'la beci' folosind 'peste limitele legale' documente cerute autorităţilor din Liechtenstein.

El a mai anunţat că autorităţile americane i-au prelungit cu trei luni viza lui Nicuşor Constantinescu, în baza documentelor medicale prezentate de acesta.

Pe 18 aprilie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv cererea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre, însă acesta este cercetat sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii.

Procurorii susţin că, în anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către acea societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coandă' în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuţi prin conturile mai multor societăţi offshore şi au ajuns în final la Radu Mazăre şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, potrivit DNA.

'Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus-menţionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu', se arată în referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu - iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local -, altele în afara atribuţiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie.

Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ