Ipocrizia UDMR: CE respinge Minority SafePack, dar UDMR atacă MAE și amenință cu ieșirea de la Guvernare

| 06 iul, 2014

UDMR. Ieșirea nervoasă a reprezentanților UDMR în cazul Minority SafePack este una extrem de ciudată, în condițiile în care România a sprijinit poziția Comisiei Europene, care a respins proiectul. Această abordare este de neînțeles mai ales pentru că UDMR este un partid membru al PPE, cea mai importantă organizație, ca număr de aleși, din Parlamentul European, care a oferit chiar președintele CE, Jean-Claude Juncker.

UDMR guvernare. Nu este ca și cum partidele din România, inclusiv cele din coaliția de guvernare, nu au ținut întotdeauna cont de sensibilitățile minorității maghiare. Dimpotrivă, sprijinul oferit UDMR a fost de cele mai multe ori considerat mult prea mare de către electoratul român. Echilibrul la care s-a ajuns prin integrarea maghiarilor în Guverne și în mecanismele de decizie ale puterii este unul pozitiv pentru țara noastră, dar foarte ușor de distrus de către abordările instabile sau extremiste venite din partea politicienilor Uniunii.

Astfel de ieșiri din partea UDMR nu sunt deloc oportunite și fac rău atât imaginii României în UE, cât și imaginii minorității maghiare. Consensul trebuie găsit în interioriul instituțiilor UE, nu prin intermediul atacurilor lansate în spațiul public. Acesta este și motivul pentru care actuala situație pare mai degrabă un pretext pentru a facilita anumite acțiuni politice dubioase ale lui Kelemen Hunor.

Citeşte şi: UDMR, în plin război cu MAE: Ar putea ieşi de la guvernare? Cum răspunde Kelemen Hunor

Trebuie avută în vedere posibilitatea ca UDMR să facă un joc dublu în perioada următoare și să trădeze prin părăsirea guvernării pentru a obține beneficii mai mari în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă. De aceea este necesară în primul rând o serie de discuții raționale, fără patimă politică, pentru testarea apelor din coaliția de guvernare.

Kelemen Hunor. Discuția despre decizia de la nivelul Comisiei Europene nu trebuie purtată într-o cheie de politică internă, pentru că este o problemă care necesită promovarea interesului național. Situația actuală este una care ține de consecvență, iar Kelemen Hunor o transformă într-un conflict bazat pe orgolii. A oferi un ultimatul premierului într-un astfel de caz este chiar o chestiune de obraz gros, iar atacul la adresa MAE cu argumentul „a fost o acțiune partizană” este bazat pe un neadevăr. A fost o acțiune a statului român.

Citeşte şi: Hunor speră ca în toamnă să poată arbora drapelul maghiarilor


Să nu uităm „the facts”: cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre. UDMR nu trebuie să folosească această situație pentru a-și argumenta eventualele planuri de trădare a partenerilor de guvernare!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ