Absorbţia fondurilor europene pe mediu ar putea creşte cu 2%

| 02 iun, 16:36

Rata absorbţiei fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu /POS Mediu/ va creşte cu 2%, după ce România va solicita Comisiei Europene /CE/ aproximativ 83 de milioane de euro, pentru proiectele finanţate pe Axa prioritară 1 - apă/apă uzată, a anunţat, marţi, într-un comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

 

'În urma discuţiilor şi a demersurilor iniţiate de către Ministerul Fondurilor Europene (MFE), OLAF a restrâns investigaţia demarată asupra proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, axa prioritară 1 - apă/apă uzată. Astfel, România va putea solicita, în cel mai scurt timp, Comisiei Europene aproximativ 83 de milioane de euro, ceea ce va face ca rata absorbţiei pentru POS Mediu să înregistreze o creştere de aproximativ 2%', se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, ministerul de resort 'continuă eforturile şi aplică toate măsurile necesare pentru ca aceste investigaţii să se desfăşoare corect şi eficient în următoarea perioadă, fără afectarea fondurilor publice implicate în proiecte, astfel încât România să absoarbă cât mai mulţi bani europeni din actualul cadru financiar'.

Rata absorbţiei fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013 se ridica la 42,28%, la finalul lunii martie, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană fiind de 1,866 miliarde de euro, se arată în datele publicate pe site-ul MFE, la jumătatea lunii aprilie.

În ceea ce priveşte valoarea plăţilor intermediate de la CE, aceasta se ridica la 1,823 miliarde euro, respectiv 41,32%.

Numărul total al proiectelor depuse era de 709, iar valoarea totală a acestora de 38,104 miliarde lei. Totodată, au fost aprobate 530 proiecte, în valoare de 22,638 miliarde lei, iar 480 contracte au fost semnate, în cuantum de 22.378 miliarde lei.

Programul Operaţional Sectorial Mediu stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, în România, în perioada 2007-2013. Acesta a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 11 iulie 2007.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina oficială a POS Mediu, sectorul de apă/apă uzată (Axa prioritară 1) beneficiază de cea mai mare parte dintre fondurile europene alocate POS Mediu (60%).

Investiţiile au în vedere extinderea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţie. Pentru acest sector vor fi finanţate proiecte mari de infrastructură, care acoperă mai multe localităţi la nivel regional/judeţean şi care vor aduce o contribuţie importantă la conformarea cu standardele europene de mediu şi vor avea un impact considerabil la dezvoltarea comunităţilor respective.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ