Programul de explorare spaţială cu echipaje umane este sortit eşecului. Cine face această declaraţie

| 06 iun, 2014

Academia de ştiinţe americană a criticat într-un raport recent programul NASA de explorare spaţială cu echipaje umane, pe care îl consideră sortit eşecului, dar şi pierderea dominaţiei americane în sectorul spaţial, preconizând întoarcerea astronauţilor pe Lună înainte de a ajunge pe Marte.

"Continuarea abordării actuale a NASA, care dezvoltă un sistem de lansare şi o capsulă pentru a zbura în spaţiu dincolo de orbita terestră, continuând să exploateze aproape de una singură Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până la jumătatea anilor 2020, cu un buget care nu acoperă inflaţia, este o invitaţie la eşec şi deziluzii", au scris autorii acestui document de 286 de pagini întocmit de National Research Council.

Potrivit AFP, Agenţia spaţială americană (NASA) nu a dat publicităţii calendarul viitoarelor sale lansări, dar principala ei ambiţie este de a trimite astronauţi în spaţiu pentru a "captura" un asteroid, înainte de a ajunge pe Marte.

În plus, afirmă acelaşi comitet de experţi independenţi, această situaţie "poate duce la pierderea percepţiei internaţionale pe termen lung potrivit căreia Statele Unite reprezintă naţiunea spaţială dominantă".

"Statele Unite sunt un lider în explorarea spaţială cu echipaje umane de peste 50 de ani, iar activităţile noastre pe orbita terestră alături de partenerii noştri se încheie odată cu finalizarea proiectului ISS", a subliniat Jonathan Lunine, directorul Centrului de cercetări spaţiale de la Universitatea Cornell, copreşedinte al comitetului care a redactat acest raport.

"În calitatea de naţiune, trebuie să decidem acum în ce fel ne vom angaja în explorarea spaţială cu echipaje umane dincolo de orbita terestră şi într-o manieră durabilă", a adăugat el.

"Printre puţinele destinaţii posibile, cum ar fi o întoarcere pe Lună, cea mai îndepărtată şi dificilă este misiunea de a plasa oameni pe Marte, iar acesta ar trebui să fie obiectivul nostru fundamental. Toate programele spaţiale ale partenerilor noştri potenţiali tind spre acest obiectiv", a subliniat acelaşi cercetător.

Însă, pentru ca explorarea umană să avanseze în spaţiul îndepărtat, va fi nevoie de decenii şi de câteva sute de miliarde de dolari, estimează raportul.

Deşi autorii nu fac nicio recomandare bugetară, ei consideră că nu va exista nicio posibilitate reală de a trimite astronauţi pe Marte cu bugetul american actual.

"Comitetul nostru a ajuns la concluzia că tot programul de explorare cu echipaje umane va avea nevoie nu doar de un buget adecvat, ci şi de un sprijin din partea conducătorilor naţiunii", a spus Mitchell Daniels, rectorul Universităţii Purdue, copreşedinte al comitetului de experţi, într-o critică adusă preşedintelui Barack Obama şi Congresului american.

"Un astfel de angajament nu trebuie să îşi schimbe direcţia după fiecare alegeri, pentru că politicienii noştri sunt esenţiali pentru punerea în practică a investiţiilor durabile ale ţării, în domeniul zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord", a adăugat el.

Raportul estimează că succesul unui astfel de program va avea nevoie de un consens naţional asupra obiectivelor sale şi de o cooperare internaţională, inclusiv cu China, considerată de Washington drept un rival.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ